Katalónia és labdarúgás

2017.10.02. 13:44

Piqué könnyeivel küszködve nyilatkozott

Gerard Piqué, a Barcelona labdarúgója szerint szégyenletes események történtek a vasárnapi népszavazáson.

„Profi labdarúgóként ez volt pályafutásom legrosszabb tapasztalata” – utalt a Las Palmas elleni zárt kapus találkozóra Piqué, aki a 3-0-ra megnyert bajnokit követően könnyezve nyilatkozott az újságíróknak.

„Kemény nap volt. Én mindig katalánnak éreztem magam, de még soha nem voltam olyan büszke Katalóniára, mint most” – árulta el a védő, aki a csapat egyik legelismertebb játékosaként korábban már több fórumon kiállt Katalónia függetlenségéért, és a vasárnapi népszavazáson történt eseményeket „szégyenletesnek” nevezte.

„A Las Palmas elleni bajnokit egyáltalán le sem kellett volna játszani” – mondta Josep Guardiola, a Manchester City jelenlegi, a Barcelona volt vezetőedzője, aki katalánként szintén az egyik szimbolikus alakja az önállósodási törekvésnek. „A képek nem hamisak, valóban voltak olyanok, akik szavazni akartak, és erőszakos támadás érte őket” – tette hozzá a szakember.

A Barcelona vasárnap délután adott tájékoztatást arról, hogy a városban történt atrocitások miatt zárt ajtók mögött fogadja a Las Palmast.

„Egész nap próbáltuk elhalasztatni a találkozót, de nem volt lehetséges” – mondta Josep Bartomeu barcelonai klubelnök. Hozzátette: a spanyol liga nem adta hozzájárulását a halasztáshoz, ők pedig nem akarták megkockáztatni, hogy az ellenfél utólag játék nélkül kapja meg a mérkőzés három pontját. „A zárt kapus meccsel az egész világ figyelmét felhívtuk arra, hogy nem értünk egyet azzal, ami Katalóniában történt” – nyilatkozta Bartomeu, aki szerint nem kellett volna meghozniuk a döntést, ha „a rendőrség garantálta volna a szurkolók biztonságát a Camp Nouban”.

A spanyol liga képviselői ezzel szemben azt mondták, hogy ők is kapcsolatba léptek a barcelonai hatóságokkal, és nem volt biztonsági oka annak, hogy a bajnokit elhalasszák.

A vasárnapi ellenfél, a Las Palmas játékosai mezükön spanyol zászlót viseltek, amellyel az egységes Spanyolországot támogatták. A kanári-szigeteki klub közleményében kifejtette: földrajzilag ugyan messze vannak az ország szárazföldi részétől, de soha a legkisebb kísértést sem érezték arra, hogy függetlenek legyenek.

A madridi Santiago Bernabéu Stadionban a Real Madrid a barcelonai Espanyolt fogadta, a hazai drukkerek spanyol zászlóra utaló festett lapokat mutattak fel a kis létszámú vendégszurkolóknak, akik erre katalán zászlót lengettek.

A katalán szövetség vasárnap az összes, általa rendezett mérkőzést elhalasztotta, többségében korosztályos összecsapásokat, valamint alsóbb osztályú amatőr találkozókat.

Vasárnap Katalóniában önrendelkezési népszavazást tartottak, hogy jogot szerezzenek egy független állam létrehozására. A spanyol kormány ugyanakkor alkotmányellenesnek nyilvánította a szavazást, és a rendőrség több helyen intézkedett a betiltott függetlenségi referendum ellen. A katalán egészségügyi szolgálat tájékoztatása alapján vasárnap estig 844 ember sérülését kellett kórházban kezelni – közülük kettő állapota volt súlyos –, az összetűzésekben 33 rendőr is megsérült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában