évforduló

2019.01.22. 11:35

Nógrád megye is megemlékezik a magyar kultúra napjáról

Megyeszerte ünneplik a magyar kultúra napját. Ezen a héten a színházi produkciók, a különböző kiállítások és művészek előadásai mellett versmondó és népdaléneklő verseny is várja az érdeklődőket a régióban.

Lászlók Judit

Forrás: NHM

Fotó: Hűvösi Csaba

Országszerte ünnepségeket tartanak a magyar kultúra napja tiszteletére, így megyénkben is számos, ehhez kapcsolódó eseményen vehetnek részt az érdeklődők. Salgótarjánban több programmal is emlékeznek. A Prima díjas Zenthe Ferenc Színház Hu­nya­dy Sándor Lovagias ügy című vígjátékát mutatja be január 22-én Márkus Alfréd és Verebes István zenés betétjeivel és szövegátirataival. Idén ez lesz az első premierje a teátrumnak.

A főbb szerepekben Koltai Róbert és Vándor Éva játékát élvezheti a közönség. A színdarab egyébként ezt követően még további két napon is megtekinthető. Aztán 23-án szerdán a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban Karinthy örök címmel láthatnak vidám irodalmi műsort a nézők a Szabad Ötletek Színháza előadásában.

1989 óta ünnepeljük

Már 30 éve ünnepeljük a magyar kultúra napját, annak emlékére, hogy 1823-ban ezen a napon, január 22-én született Szatmárcsekén Kölcsey Himnusza. Az ünnep megrendezésének ötlete Farsang Árpád zongoraművész nevéhez kötődik, aki már 1985-ben is felhívta erre a figyelmet. Aztán 1988-ban a Hazafias Népfront Országos Tanácsának év végi ülésén tett közzé egy felhívást. A tanács 1989 januárjában egy rendezvénysorozattal emlékezett, amelyet azóta évente megtartanak. Az emléknapon egyébként országszerte számos rendezvény lesz, ezen a napon osztják ki a magyar kultúrával, továbbá az oktatással és pedagógiai munkával kapcsolatos díjakat. Az eseményhez kötődve a Palóc Társaság immár 23. alkalommal hirdette meg tanulmányíró pályázatát, amelyre Magyarországon kívül pályázhattak Felvidékről, Kárpátaljáról, Délvidékről és Erdélyből is.

Köztudott, hogy Salgótarján várossá nyilvánításának évfordulóját hagyományosan együtt ünneplik a magyar kultúra napjával. Az idei központi ünnepséget 27-én rendezik meg, amelyen a megyeszékhely 97. évi fennállásáról is megemlékeznek. A kísérőprogramok sorában helyet kapott a Madách Hagyományápoló Egyesület ünnepi ülése, amelyen a Madách-kutatások a legújabb publikációk tükrében címmel Andor Csaba irodalomtörténész – a Madách Irodalmi Társaság alapítótagja – tart előadást 25-én. Az eseményen résztvevők megkoszorúzzák a Bolyai János Gimnázium előtt lévő Madách-szobrot is. Január 24-én, csütörtökön a Salgótarjáni Fotógaléria 500. kiállítását ünneplik meg a József Attila Művelődési Központban, ahol Fekete Zsolt polgármester mond köszöntőt, majd Horváth Imre fotóművész – a Magyar Fotóművészeti alkotócsoportok Országos Szövetségének elnöke – nyitja meg az évfordulós kiállítást. A látogatók a fotóklub 54 évéről, a fotógaléria létrehozásáról és működéséről szóló beszélgetésen is részt vehetnek.

A megyeszékhelyen kívül számos másik településen emlékeznek a megyében. Balassagyarmaton Takaró Mihály irodalomtörténész tart előadást A száműzött magyar irodalom – Wass Albert, Tormay Cécile, Nyírő József címmel január 22-én este a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban.

Pásztón ugyancsak ezen a napon Molnár László Jászai-díjas színművész, Hazám című önálló estjét rendezik meg a Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központban az intézmény és a Balassi Bálint Színház szervezésében.

Szécsényben pedig immár huszonnyolcadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi versmondó és népdaléneklő versenyt a városi művelődési központban január 26-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában