száz filmet mutattak be

2017.11.19. 20:19

A per kapta a Verzió filmfesztivál közönségdíját

Askold Kurov alkotása mellet a diákzsűri a legnagyobb hatású film díjával az amerikai Maisie Crow Jackson című filmjét jutalmazta Budapesten a 14. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál vasárnapi zárónapján.

A közönségdíjjal jutalmazott A per című film az orosz államgépezet által húsz év börtönre ítélt ukrán filmrendező, Oleg Szencov kafkai tárgyalását követi végig.

A legnagyobb hatású filmnek (Impact Award) ítélt Jackson az amerikai Dél társadalmi légkörét és a nőgyógyászati ellátáshoz való hozzáférés összetett kérdéseit vizsgálja három olyan nő történetét keresztül, akik eltérően viszonyulnak az abortuszhoz.

A diákzsűri két filmnek adott különdíjat, az egyik Ayse Toprak francia-német-török koprodukcióban készült alkotása, a Mr. Gay Syria, olyan szíriai menekült férfiakról szól, akik a Mr. Gay World versenyre készülnek. A másik különdíjas alkotás a dán Emil Langballe Várakozás című filmje lett, amely egy Dániában élő afgán tinédzser lány és családja kitelepítés elleni küzdelmét mutatja be.

A legjobb diákfilm díját – a kategória 12 filmje közül – a lengyel Pawel Ziemilski Kisvárosi cowboyok című 29 perces dokumentumfilmje nyerte el.

A 14. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon 44 országból öt nap alatt száz filmet mutattak be. Emellett számos szakmai program, közönségtalálkozó, kerekasztal-beszélgetések, filmkészítő workshop, mesterkurzusok és konferenciák egészítették ki a programot.

A keddtől vasárnapig tartó 14. Verzión szereplő alkotások három kategóriában versenyeztek. A nyerteseket Oksana Sarkisova fesztiváligazgató és a zsűri tagjai hirdették ki vasárnap este a Toldi moziban megtartott záróeseményen.

A Verzió Filmfesztivál november 23. és 25. között Pécsett, november 23. és 26. között Szegeden mutat be válogatást a legjobb emberi jogi dokumentumfilmekből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!