nem párizsban

2017.11.08. 20:26

Felavatták a világ második Louvre múzeumát

Az Egyesült Arab Emírségek fővárosában nyitották meg.

Párizs, 2017. november 8. Fényfestés a párizsi Louvre üvegpiramisán 2017. november 8-án, a Louvre Abu Dhabi múzeum átadása napján. Az Egyesült Arab Emírségek fõvárosában, Abu-Dzabiban Jean Nouvel francia építész tervei alapján mintegy 24 ezer négyzetméteren megépült múzeum november 11-én nyílik meg a látogatók számára. Az új kulturális intézmény az elsõ olyan nem franciaországi múzeum, amely a párizsi Louvre nevét viseli. (MTI/EPA/Ian Langsdon)

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Ian Langsdon

Felavatták Abu-Dzabiban szerdán este a Franciaország határain kívüli első olyan múzeumot, amely a párizsi Louvre nevét viseli.

Az AFP szerint víz övezte épületeivel „a homok Velencéjére” emlékeztet a Louvre Abu Dhabi, amelyet „az arab világ első univerzális múzeumának”, valamint „a nyitottság és a tolerancia” jelképének szántak a kezdeményezők, Párizs és Abu-Dzabi emírség.

A múzeumot felavatva az obskurantizmust, a szellemi sötétséget bírálta Emmanuel Macron francia elnök, és „hazugoknak” nevezte azokat, akik „azt akarják elhitetni, hogy az iszlám más vallásokat lerombolva építkezik”.

„Vallásaink, civilizációink elpusztíthatatlan kapoccsal kötődnek egymáshoz” – jelentette ki a múzeumban összegyűlt vezetők, közöttük muszlim arab méltóságok előtt. „Bárki, aki azt akarja elhitetni, hogy az iszlám más monoteista vallásokat elpusztítva építkezik, hazudik” – mondta.

Macron hangsúlyozta, hogy a Louvre Abu Dhabit, „a sivatag és a fény múzeumát” befogadó Egyesült Arab Emírségek „Európa, Afrika és Ázsia egyensúlyi pontja”.

A történelmet meghatározó művészeket említve a francia elnök kijelentette, hogy „lázadó szellemek” voltak, akik „megvetették az ostobaságot”, és „hittek a műveltségellenességet elutasítók igazában”. Művészetüket „az emberi nemnek a gyűlöletbeszéd elleni harcának” nevezte.

A pazar létesítményt szombattól veheti birtokba a nagyközönség, amelyet négy napon át koncertek és táncelőadások várnak a vatonatúj létesítménybe.

Ez az első az Egyesült Arab Emírségek fővárosában a Szaadíjat szigetére tervezett múzeumok közül, a Louvre-t a Guggenheim és a Zajed Nemzeti Múzeum követi majd.

A 2008-ban Pritzker-díjjal kitüntetett Jean Nouvel francia építész által tervezett múzeumban a látogatók megérthetik a különböző kultúrák kölcsönhatásait az őskortól napjainkig. Az épületegyüttesben 55 fehér, az arab óvárosok ihlette épület áll. A múzeum kétharmadára 180 méter átmérőjű kupola borul, árnyékot biztosítva és csökkentve az energiafogyasztást – olvasható a múzeum honlapján.

Az emírségekben hagyományos tetőként használt, egymásra terített pálmaleveleket utánzó kupola ezüst csipkére hasonlít. A kupola nyolcrétegű, szűri a napfényt. A rozsdamentes acélból készített négy külső réteget és a négy belsőt vasszerkezet választja el egymástól, a napfény egyfajta fényesőként hatol át a kupolán, mint az arab épületekben található díszes rácsokon.

Az eredetileg 600 millió euróra (187 milliárd forint) tervezett, de végül másfél milliárd eurót (470 milliárd forint) elérő költségeket Abu-Dzabi állta a Franciaországgal 2007-ben aláírt szerződés értelmében.

30 évre megkötött szerződés értelmében 1 milliárd euró fejében Párizs, amelyet a 12 köztulajdonban lévő neves francia múzeum közös szervezete, az Agence France-Muséums képvisel, a szakértelmet bocsátja rendelkezésre, műtárgyakat kölcsönöz és ideiglenes tárlatokat rendez. Csupán a Louvre nevének használatára adott koncesszió 2037-ig 400 millió eurós bevételt jelent a párizsi múzeumok számára.

A múzeum állandó gyűjteménye mintegy 600 műtárgyból áll, közülük 200 már a nyitástól látogatható. Ezek között van Édouard Manet Le Bohémien című képe és az időszámítás előtti III. évezred végéről vagy a II. évezred elejéről származó afganisztáni fogadalmi istennőszobor, a Baktriai hercegnő.

Az első évre 13 francia múzeum kölcsönzött ki műveket, közöttük van Leonardo da Vinci La Belle Ferronniere című festménye a Louvre-ból, Vincent Van Gogh önarcképe a Musée d'Orsay-ből és egy II. Ramszeszt ábrázoló szobor a Louvre-ból. A Louvre Abu Dhabi a Közel-Keletről származó antik műkincseket és antik tárgyakat is bemutat.

Borítókép: Fényfestés a párizsi Louvre üvegpiramisán 2017. november 8-án, a Louvre Abu Dhabi múzeum átadása napján. Az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban Jean Nouvel francia építész tervei alapján mintegy 24 ezer négyzetméteren megépült múzeum november 11-én nyílik meg a látogatók számára.

MTI / EPA / Ian Langsdon

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!