Gasztronómia

2018.11.25. 06:58

Megjelent a szakácskönyvünk

Megjelent kiadónk és lapunk legújabb, Hétköznapok és ünnepek ételei olvasóink receptjei alapján című szakácskönyve. Már kapható a karácsonyi ajándéknak is kiváló kötet.

Hírlap-információ

Forrás: N.M.H.

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke volt a könyv lektora. Elmondta, rengeteg értékes recept érkezett be, amelyekből mindenki profitálhat a konyhában, biztos, hogy nagy sikert lehet aratni ezekkel az ételekkel akár a család, akár a barátok kóstolják.

A kiadvány a hagyományos előétel, leves, főétel, desszert négyesre épül. A beérkezett receptek alapján az ételeket mesterszakácsok és -cukrászok megfőzték, megsütötték. Vagyis valóban „kipróbált” receptek ezek, aki a könyvben megjelentek szerint készíti el az ételeket, azt a végeredményt kapja, amit a recept ígér, a fénykép mutat.

– Az előételeknél ­különböző pástétomokat, gyümölcsökből, zöldségekből, hússal és hús nélkül készített ételeket kaptunk – mondta Prohászka Béla. – A levesekből főként a család kedvenceit küldték be, mert ezek más családok kedvencei is lehetnek. A főételeknél a szokottnál több terjedelmet szántunk a tésztaételekre, amelyek egyre népszerűbbek, akár húsosan, akár zöldségesen. Ide tartoznak a főtt, a sült és a töltött tészták. Egyéni pizza- vagy kelttészta-receptek is érkeztek.

A street food manapság a gasztronómia divatja. Itt is a gyorsan elkészíthető, nagyon sok minőségi alapanyagot tartalmazó, a nevéből adódóan akár menet közben elfogyasztható finomságokról van szó. Mehet ez „buciba”, zsömlébe, kiflibe vagy általunk sütött tésztába. Egyre nagyobb divat a street food kerti összejövetelekre. Sokan állítottak össze a könyv, a többiek számára a maguk ízlése szerinti „szendvicseket.”

Persze, egy vasárnapi családi ebéd vagy egy húsvéti, karácsonyi ételsor nagyban különbözik mindettől. Itt is lehet azért lazítani, és akár hagyományos ételeket újragondolni. Ilyeneket is tartalmaz az album.

– Nem, vagy alig kellett belenyúlnunk a receptekbe az elkészítés során – mondta Prohászka Béla. – Többen odaírták levelük végére: a családon tesztelték az ételt, ízlett nekik. A receptek kiválasztásánál törekedtünk arra, hogy a gyakorló és kezdő háziasszonyok, a konyhában szívesen tüsténkedő férfiak is találjanak kedvükrevalót. Azt is figyelembe vettük az album címéből kiindulva, hogy a hétköznapokon általában kevesebb idő jut a sütésre, főzésre, mint hétvégén, vagy az ünnepek előtt és alatt. Séf a konyhában rovatunkban az ételeket elkészítő szakácsok, cukrászok rukkoltak elő kedvenc receptjeikkel.

Érdemes a könyvet már az elején felütni, de aki a végén kezdi, az is hasznos információkhoz jut. A kiadvány elején található ugyanis a tartalomjegyzék, ami ötletet adhat, hogy akkor éppen milyen előételt, levest, főételt, desszertet készítsünk.

A könyv végén gasztronómiai, konyhatechnológiai kalauzunkat találják, reméljük, mindenki számára hasznos tudnivalókkal.

A szakácskönyv megvásárolható a Nógrád Megyei Hírlap szerkesztőségében a terjesztési csoportnál (Salgótarján, Erzsébet tér 6.), előfizetőink megrendelhetik a kézbesítőjüknél is. A kötet ára mindössze 3990 forint, ám előfizetőink kedvezményesen, 1790 forintért juthatnak hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában