Választás

2019.01.10. 14:51

Egyetlen szavazat döntött Herencsényben

Egyetlen szavazat döntött a polgármesteri tisztségről a faluban tartott vasárnapi, időközi önkormányzati választáson.

H. H.

Fazekas János győzött, öröme mégsem teljes

Forrás: N.M.H.

Fotó: Torjay Attila

Fazekas János 163, míg Jávor Károly 162 voksot kapott.

Jusztin Józsefné, a balassagyarmati járáshoz tartozó cserháti kisközség polgármestere váratlanul hunyt el tavaly januárban. Ezután írták ki az időközi polgármester-választást, amire csupán egyetlen jelölt akadt, Fazekas János személyében. A falu korábbi jegyzője a májusi voksoláson el is nyerte a megbízatást, és hozzálátott a munkához. Ám a képviselő-testület tagjai ezt követően nem tudtak együttműködni az új polgármesterrel, így szeptember 21-én a testület feloszlatta önmagát, ezért újra választásokat kellett kiírni a településen.

Keserédes győzelem

Fazekas János, a vasárnapi választás győztese elmondta, bár erkölcsi győztesnek érzi magát, hiszen a falu többsége bizalmáról biztosította, ugyanakkor az öröme nem lehet teljes, mert a szeptemberi feloszlatást kezdeményezők közül hárman bekerültek az új képviselő-testületbe is. Állítása szerint a falu érdekében végzett munka így továbbra is nagy nehézségekbe ütközhet.

Az emberek január 6-án járultak ismét az urnákhoz, ahol két polgármester-jelölt (Fazekas Jánoson kívül Jávor Károly) mellett tízen jelentkeztek a helyi képviselői feladatok ellátására.

A vasárnapi választás minden zökkenő nélkül lezajlott: a 484 jogosult személyből 330 jelent meg (68,14 százalékos arány), ebből öten érvénytelen szavazatot adtak le. Fazekas Jánosra 163, míg Jávor Károlyra 162 voks jutott. A további négy önkormányzati képviselő Perjésiné László Anita (177), Szalai Ferenc (170), Kosik Mihály (151) és Bucsánszki Csaba (144) lett.

Fazekas János győzött, öröme mégsem teljes
Fotó: Torjay Attila / N.M.H.

Jávor Károly elmondta, még nem döntötte el, fellebbez-e, mindenesetre megvizsgálja ennek törvényi lehetőségeit. A jelölt örömét fejezte ki továbbá, hogy a képviselői feladatokra ajánlkozó támogatói közül mindenki bekerült a leendő testületbe, velük együtt továbbra is a falu érdekében összpontosítja energiáit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!