jegyzet

2019.05.05. 15:45

Ragaszkodás

Beszélgettem az egyik ismerősömmel, aki bevallotta nekem, hogy ő egy megrögzött csekkbefizető.

Lászlók Judit

Forrás: Shutterstock

Habár manapság egyre több szolgáltató biztatja az ügyfeleit elektronikus utalásra, ő nem akar váltani. Mert – mondta – mindig szeretné tudni, hogy pontosan mennyi pénze is marad a fizetéséből.

Nagyon bosszantja, hogy a szolgáltatók számlái különböző napokon érkeznek, eltérő befizetési határidőkkel. Ennek következtében minden egyes alkalommal el kell mennie a postára. A legjobban pedig annak örülne, ha maga a postás szedné be a számladíjakat. Először azt hittem, hogy viccel, de tévedtem. Az ismerősöm teljesen komolyan gondolja ezt. Próbáltam meggyőzni, hogy a csekknek valójában már semmi értelme: sokat kell várakozni a postán és csak nagymértékű papírhulladékot termelünk vele. Ha áttérne az online fizetésre, óvhatná a környezetet is, továbbá otthonról kényelmesen befizethetné a számláit, amikor csak akarja.

Ráadásul a befizetési bizonylatokat elmentheti a számítógépére és bármikor visszakeresheti azokat, így nem a polcokon foglal tömérdek helyet az a sok papír. És az sem lehet indok a csekkhez való ragaszkodáshoz, hogy tudni szeretné, mennyi pénze marad: az internetbankon keresztül bármikor ellenőrizheti az egyenlegét

Nem sikerült meggyőzni az ismerősömet. Az azonban mindenképpen elgondolkodtató, hogy sokan még most is félnek a digitalizált világtól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!