gazdag program

2019.04.24. 19:39

Kilenc premierrel is készül az új évadra a Zenthe Ferenc Színház

Egy bejelentéssel kezdődött szerdán a Hello Caféban a színházi programot ismertető sajtótájékoztató. Simon Lajos, a társulat igazgatója elmondta, hogy a délelőtt folyamán a társulat képviseletében két kollégával – Andó Ákossal és Imre Ildikóval – együtt lerótták kegyeletüket Budapesten, a Farkasréti temetőben a színház névadójának sírjánál, tekintve, hogy a legendás Zenthe Ferenc 99 évvel ezelőtt, 1920. április 24-én született Salgóbányán.

Csongrády Béla

A következő évadot beharangozó szerdai sajtótájékoztató résztvevői

Forrás: N.M.H.

Fotó: Ladóczki Balázs

A vendégek közül Fekete Zsolt, a megyeszékhely polgármestere jóleső érzéssel szólt arról, hogy az önkormányzat által fenntartott színház a 2019-es évre elnyerte a kiemelt előadó-művészeti szervezet címet és az erkölcsi elismeréssel együtt járó kormányzati anyagi támogatást. A társulat 2012-es alapítása óta elért eredmények, az egyre növekvő előadásszámok, szakmai sikerek megalapozták a jövőt és reálissá tették egy új színházépület megvalósítását célzó terveket is. Simon Lajos szerint különleges évad elé néz a nyolcvankét főt foglalkoztató társulat, hiszen szeptembertől májusig kilenc bemutatójuk lesz önállóan, illetve más színházakkal együttműködve.

Visszataps: az új bérletsorozat

A Székfoglaló, illetve a Zenthe Ferenc-bérletben hat-hat előadás lesz látható. A Tolnay Klári-bérlet öt előadásába három helyi és két vendégprodukció kerül. Ugyancsak öt vendégszínházi előadásból áll a könnyedebb hangvételű Vertich József-bérlet. Új formációnak számít az úgynevezett Visszataps bérlet, amely keretében a Zenthe Ferenc Színház korábbi öt sikeres előadása kerül színre. Természetesen lesz ifjúsági sorozat, az általános iskolásoknak szóló Molnár Tibor-bérlet, valamint a kicsiknek szánt Tudor-, Vidor-bérlet is. Szabadbérlet keretében kedvezményesen az üres helyekre lehet belépőt vásárolni, mint ahogyan lesznek szólóelőadások, illetve jegyek is. A bérleteket május 6-a és 31-e között lehet megújítani, illetve megvásárolni.

Az első premierre szep­tember 20-án kerül sor: W. Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című örökbecsű komédiáját Tarnóczi Jakab rendezi. A salgótarjáni ösztöndíjas szakember egy próbafolyamat miatt nem tudott jelen lenni, ezért levélben fejezte ki örömét, hogy ismét szép feladat vár rá szülővárosában, amelyet – mások mellett – több, ugyancsak fiatal pályatársával kíván megvalósítani.

Az október 14-én színre kerülő Stílusgyakorlatok című, úgymond hétköznapi történetet a társulatban újként közreműködő, Gerendás Beáta rendező viszi színre, aki néhány szóban ismertette elképzeléseit. Novemberben a Bolan Production, a kaposvári Csiki Gergely Színház, a Váci Dunakanyar Színház, a Pesti Magyar Színház és a Zenthe színház koprodukciójában Ópiumkeringő címmel elevenedik meg Karády Katalin énekesnő élete. Stílusosan december 2-án lesz a premierje Sütő András Advent a Hargitán című immár klasszikus színjátékának, amelyet Susán Ferenc, a Zenthe Ferenc Színház produkciós vezetője rendez.

Januárban, a magyar kultúra napján Mikó István első itteni rendezésében mutatják be Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című zenés vígjátékát, amely – mint elmondta – azért is tetszik a Salgótarjánban is évek óta foglalkoztatott és nagyon szeretett színésznek, mert a magyar kultúra, az anyanyelv fontosságára is ráirányítja a figyelmet.

A következő évadot beharangozó szerdai sajtótájékoztató résztvevői
Fotó: N.M.H.

Februárban és májusban felolvasószínházi bemutatók lesznek, amelyekről, Marschalkó Zsolt Homokviharáról és Karinthy Frigyes úgynevezett műszaki misztériumáról, Sándor Zoltán, a színház művészeti vezetője, rendező beszélt, megemlítve a Zenthe Szalonban ezentúl keddenként sorra kerülő programokat, köztük az új kezdeményezést, a Teátrum Kávéházat is.

Március 27-én, a színházi világnapon kerül színpadra Gyárfás Miklós Tanulmány a nőkről című zenés vígjátéka, amelyet a zenthésekkel szorosan együttműködő, szintén kiemelt státuszú Váci Dunakanyar Színház igazgatója, Kis Domonkos Márk rendez, akit köszöntöttek is Jászai Mari-díja alkalmából. Április 24-én, Zenthe Ferenc születésének századik évfordulóján Oscar Wilde Bunbury, avagy hazudj, ha tudsz! című vígjátékát, Susán Ferenc rendezésében láthatja a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!