gyermeki boldogság

2019.03.26. 17:00

Hetvennél is több nevelőszülőt foglalkoztatnak megyénkben

Jelenleg 73 nevelőszülővel áll foglalkoztatási jogviszonyban a Nógrád Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat. Ám a nevelőszülői hálózatot működtető egyházi és civil szolgáltatók jóvoltából a gyerekeket szeretettel befogadók száma ennél jóval nagyobb.

Palchuber Kinga

A berkenyei Nerpel házaspár eddig már 16 gyermeknek nyújtott segítő kezet

Forrás: N.M.H.

Fotó: Hegedűs Márk

Országosan a gyermekvédelem alatt álló mintegy 23 ezer gyermek közül 15 ezren nevelőszülőknél cseperednek, míg mintegy nyolcezren a gyermekotthonok lakói. Utóbbiak táborához tartoznak azok a nógrádi – elsősorban 12 év alatti – gyerekek, akik nevelőszülőkre várnak annak reményében, hogy a szerető család fogalma ne csak az álmaikban éljen. A Nógrád Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál jelenleg 73 nevelőszülő áll foglalkoztatási jogviszonyban, ám szerte a megyében – a nevelőszülői hálózatot működtető egyházi és civil szolgáltatók jóvoltából – a nevelőszülők száma ennél jóval nagyobb.

Felelősséggel teljes a hivatás

A nevelőszülőkhöz általában azok a tizenkét év alatti gyermekek kerülnek, akiket családjukból bármiféle nehéz élethelyzet vagy probléma miatt kiemeltek, s ezért gondtalan cseperedésükhöz szükségszerű egy biztonságos családi környezet kialakítása. Nevelőszülővé az válhat, aki betöltötte 24. életévét, a gondozott gyermeknél legalább 18 és legfeljebb 50 évvel idősebb, büntetlen előéletű, személyisége, egészségi állapota és körülményei alapján alkalmas a nála elhelyezett gyermek kiegyensúlyozott fejlődésének biztosítására, valamint elvégezte a nevelőszülői felkészítő tanfolyamot és a képesítési előírásoknak megfelel. A nevelőszülő tevékenységéért alap- és kiegészítő díjat kap, valamint nevelési díj és családi pótlék is megilleti.

Cserkuti Gáborné, a Nógrád Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója elmondta: a nevelőszülők olyan gyermekek időszakos nevelését vállalják, akik bizonyos okok miatt nem nevelkedhetnek a vér szerinti családjukban. A nevelőszülő egy híd a boldogsághoz, akinek célja, hogy a befogadott gyermek visszakerüljön szüleihez vagy egy örökbefogadó családnál ráleljen a nagybetűs boldogságra.

– Célunk, hogy a gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő gyerekek megyénkben is megtapasztalják az otthon melegét, amíg élethelyzetük meg nem oldódik. A nevelőszülőség valójában egy otthon végezhető hivatás, amely mindenkinek előnyös, aki szereti a gyermekeket és lételeme a segítségnyújtás. A nevelőszülő munkájával a fiatalokon és a közösségen is segít – tette hozzá az igazgató.

Nerpel Árpádné és férje jelenleg egy saját és négy nevelt gyermekkel él együtt berkenyei otthonában. A házaspár 21 évvel ezelőtt döntött úgy, hogy nevelőszülőként segíti a családra váró gyermekek sorsát. Judit és férje a jelenleg is náluk nevelkedőkkel eddig már 16 gyermeknek nyújtottak segítő kezet, de két saját gyermekük is született.

– A férjemmel nagy álmunk volt, hogy a fiunknak legyen egy kis testvére, ám ez sokáig nem adatott meg. Ezután határoztuk el, hogy jelentkezünk nevelőszülőknek és a tanfolyam teljesítése után elsőként egy testvérpárnak nyújthattunk támaszt – mesélte büszkén az édesanya, aki mindeközben életet adott egy saját kislánynak is.

A berkenyei Nerpel házaspár eddig már 16 gyermeknek nyújtott segítő kezet
Fotó: Hegedűs Márk / N.M.H.

– Nem tudhatjuk, hogy egy-egy gyermek meddig marad a család része: van olyan élethelyzet, hogy csak pár hónapig, de olyan is, hogy akár évekig a nevelőszülő gondoskodik a gyerekekről – mondta Nerpel Árpádné, akinek szülői oltalmát két gondozott gyermek már több mint tíz éve élvezi.

– Amikor eljön a továbblépés pillanata, abba egy kicsit mindig „belehalunk”, de örömmel tölt el a tudat, hogy a gyerekekre rátalál a boldogság. Elmondhatatlan érzés, amikor megtanulnak szeretni, játszani és mosolyogni! – mondta a nevelőszülő, aki szerint minden gyermek különleges, s napról napra új csodával ajándékozza meg a családot.

A szakszolgálat szakembereinél lehetőségük van az érdeklődőknek további tájékoztatást kapni és nevelőszülőnek jelentkezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!