bevetésen az ebek

2019.03.12. 20:00

Hét csalhatatlan szimatú szolgálati kutya várja a bevetéseket Nógrádban

Megyénkben naponta zajlanak olyan bevetések, amelyekben a rendőrkutyák kiemelten fontos szerepet játszanak. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság hét bűnügyi szolgálati – nyomkövető és kábítószer-kereső – kutyával dolgozik együtt, de több járőr- és egy robbanószer-kereső kutya is erősíti az állományt. A bűnügyi ebek csalhatatlan szimata sorra buktatja le a megye gazfickóit…

Palchuber Kinga

Nagy Gábor és Kesszi éles helyzetben is harmonikusan dolgoznak együtt

Forrás: N.M.H.

Fotó: Hüvösi Csaba

A megyei rendőr-főkapitányságnál három bűnügyi kutyavezető dolgozik, akik rendszerint két-három szolgálati kutya irányításáért felelnek. Handó Tamással és Nagy Gáborral a nyomkövető és kábítószer-kereső kutyák világába pillantottunk be, amelyhez hű társaik, Boszkó és Kesszi is csatlakoztak. „Keresd!” – hangzott a kérés a kutyavezetők részéről, s a két szolgálati eb szinte azonnal felderítette eldugott játékának rejtekhelyét…

Ebek derítették fel az esetet

A bűnügyi kutyavezetőket emlékezetes bevetésekről kérdeztük. – Egy becskei melléképületből nemrégiben több százezer forint értékű kéziszerszámgépeket tulajdonítottak el, ahonnét a kutya szimatára és megérzésére hallgatva indultunk el egy környékbeli felderítésre – mondta Handó Tamás, akinek négylábú társa ezt követően jelzésképpen egy 400–500 méterrel távolabb lévő udvaron ült le, ahol a tettest beazonosították és elfogták. A tolvaj később nem csupán a bűncselekményt ismerte el, de tettestársaira is fény derült. Nagy Gábor legutóbb Somlyón egy hétvégi ház feltörésének ügyét göngyölítette fel kutyájával. A szolgálati eb egy családhoz vezette a rendőröket, amelyről kiderült: annak tagjai felelnek több ingatlan feltöréséért is a környéken.

– A megyei rendőr-főkapitányság munkáját hét bűnügyi szolgálati – nyomkövető és kábítószer-kereső – kutya segíti, de járőrkutyák és egy robbanószer-kereső kutya is szolgálja a rendőrség állományát – mondta Handó Tamás.

Hozzátette: fajtától függetlenül minden kutya alkalmas lehet valamely rendőri feladat ellátására.

– A kölyköknél hamar elkezdik megfigyelni, hogyan reagálnak a különféle környezeti ingerekre, de a játékosság, a zsákmányszerző ösztön és a barátságosság is döntőek lehetnek a munkafázis kiválasztásánál – mondta a bűnügyi kutyavezető.

A kutyákat emberek között is sétáltatják, s tesztelik, hogyan viszonyulnak az idegen hanghatásokhoz, de speciális szituációkban – például magaslatban – is nézik az állatok reakcióit. A harapósabb és határozott kiállású állatokból járőrkutya, a játékosabbakból nyomkövető, míg az apportos, de nem harcias tulajdonságúakból kábító- és robbanószer-kereső kutyák válhatnak.

– Az ebek mindemellett egy egészségügyi szűrésen is átesnek, az orvos tetőtől talpig átvizsgálja őket, s ha bármiféle rendellenességet észlel, akkor nem képezhetőek szolgálati kutyákká – vette át a szót Nagy Gábor.

Mint mondta: a kiválasztott kutyák kiképzése általában tíz hónapos koruk után kezdődik, ami Dunakeszin zajlik, s akár fél évig is eltarthat. A vizsgáztatott kutyákat vezetőik szinten tartó edzésekkel tartják formában, így jól nyomon követhetőek az ebek eredményei. Szolgálati áganként azonban az változik, hogy évente milyen hosszú továbbképzésen kell részt venniük az állatoknak az Országos Rendőr-főkapitányság képzési központjában.

Nagy Gábor és Kesszi éles helyzetben is harmonikusan dolgoznak együtt
Fotó: Hüvösi Csaba / N.M.H.

A kutyáknál tízéves koruk után következik be a fordulópont, amikor már előjöhetnek az ízületi- és a gerincproblémák, de az állatok a munka iránti motiváltságukat is elveszíthetik. Ezek mind-mind befolyásolhatják a teljesítőképességüket. Az ebeket kinyugdíjazásuk után egy jelképes összegért a kutyavezetők magukhoz vehetik, s családi kutyaként gondoskodhatnak róluk a továbbiakban.

– A kutyák a családunk részei, igazi társak! A kölcsönös bizalom kialakítása a legfontosabb annak érdekében, hogy hatékonyan tudjunk együtt dolgozni. Kutya és ember együtt alkot egy egészet! – hangsúlyozták, majd elismerően végigsimogatták négylábú segítőiket.

Handó Tamás és hű társa, Boszkó is rendre hatékonyan dolgozik közösen, ami a bűnügyi kutyavezető szerint
a kölcsönös bizalomnak köszönhető.
Fotó: Hüvösi Csaba / N.M.H.

Nógrád megyében szinte naponta zajlanak olyan bevetések, ahol a rendőrkutyák csalhatatlan szimatukkal a bűnözők nyomába erednek, és rács mögé juttatják az elkövetőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!