Évforduló

2019.01.05. 11:30

Már tíz éve szórakoztatja a környék színházlátogatóit a Gyarmati Színkör

Ismét telt ház előtt gördült fel a függöny a tízéves Gyarmati Színkör évzáró kabaréestjén.

Sz. K.

Rendszeresen játszanak hazai és határon túli magyarlakta településeken is

Forrás: N.M.H.

Fotó: Torjay Attila

Az amatőr társulat tagjai mintegy kétszáz nézőt szórakoztattak másfél órán át klasszikus kabaré-előadásokból és a házasság témakörében saját maguk által írt, helyzetkomikumokon alapuló, humoros jelenetekből szerkesztett műsorukkal.

A társulat művészeti vezetőjével, Hegedűsné Jusztin Gizellával beszélgettünk az amatőr színjátszás nehézségeiről és szépségeiről, egy kisváros és a társulat életében betöltött szerepéről.

– Hosszú szünet után 2004-ben indult ismét útjára szervezett keretek között az amatőr színjátszás Balassagyarmaton, aminek régen nagy hagyománya volt. Elég csak a 60-as évek közepétől közel húsz éven át működő Madách Irodalmi Színpadot említenünk. De a kétévente megrendezésre kerülő Madách Imre Irodalmi Színjátszó Napok elnevezésű rendezvényünk is jelzi, hogy a városban és a környéken van igény az effajta kikapcsolódásra. Amikor újra elindítottuk a városi színjátszást, az egyfajta hiánypótló szerepet töltött be. Eleinte kisebb-nagyobb szünetekkel működtünk, 2008 óta beszélhetünk a jelenlegi formában is működő Színkörről.

Rendszeresen játszanak hazai és határon túli magyarlakta településeken is
Fotó: Torjay Attila / N.M.H.

– Nehéz ma egy ilyen jellegű társulatot megszervezni és összetartani?

– A társaságnak 12-14 törzstagja van, de állandó a jövés-menés, mindig vannak újak és távozók – folytatja a művészeti vezető. Vannak olyan tagjaink, akik rendszeresen részt vesznek minden próbán és vannak, akik csak egy-egy karakter megformálására vagy jelenet erejéig tudnak bekapcsolódni a munkába. Minden tagunkat a színház szeretete mozgatja, ezen kívül az itt kialakult nagyszerű közösség – fűzi hozzá. Mert nemcsak a próbák, a játék során figyelünk egymásra, hanem a hétköznapokban is, szeretünk együtt lenni. A színkörbe járni számunkra kikapcsolódást, feltöltődést jelent, megszínesíti a hétköznapjainkat. A színpadon szerzett sikerek hatalmas energiákat szabadítanak fel, plusztartalmat adnak a mindennapi életnek. A legnagyobb nehézséget a próbák összeegyeztetése jelenti, hiszen – amatőr társulatról lévén szó – minden tagunknak van főállású munkahelye.

A Gyarmati Színkör rendszeresen játszik hazai és határon túli magyarlakta településeken. Örömmel tesznek eleget a felkéréseknek, legyen szó falunapról, jótékonysági bálról, ünnepi rendezvényről.

Az idei évtől Máté Krisztián, a salgótarjáni Zenthe Ferenc színház színész-rendezője művészi beszédtechnika és színpadi mozgás tanításával segíti a munkájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!