Fejlesztések

2019.01.31. 14:00

Belterületté válhat a közkedvelt kisecseti üdülőövezet

Belterületté szeretné nyilvánítani a község felett emelkedő dombokon lévő, egyre terebélyesedő üdülőterületet a falu önkormányzata. Ez elengedhetetlen feltétele annak, hogy itt további komoly fejlesztésekbe kezdhessenek.

Hegedűs Henrik

Az üdülőterületről télen is pompás látvány tárul a környékre – mutatja Pribelszki Tamás. Időszakosan megháromszorozódik a falu lakossága

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Torjay Attila

Kétbodony felé érkezve nem Kisecset központjába tartunk, hanem balra fordulunk. Szépen letakarított, havas földúton haladunk egyre magasabbra.

Falugondnokság

A mindennapokról szóló beszélgetés során Pribelszki Tamás felvetette, mennyire fontos a községben a falugondnoki szolgálat. A fiatalember az önkormányzat mikrobuszával reggel a háztól szállítja a gyerekeket a közeli szentei óvodába, majd délután onnan vissza. Ezenkívül gondoskodik az idős lakosokról, viszi a betegeket a romhányi háziorvosi rendelésre, gyógyszereket, egyéb eszközöket is szállít, hétfőn, szerdán, pénteken bevásárlásokat intéz, igen széleskörű a feladata. Lényegében reggeltől a késő délutáni órákig egész héten akad dolga.

– Egykor itt a romhányi termelőszövetkezet földjei terültek el – kezdi mondandóját házigazdánk, Pribelszki Tamás polgármester. – A szántókat később kiparcellázták, így keletkeztek a telkek. Az első víkendházak felépítését követte a többi, hamar híre ment a városokban, például Vácon és Budapesten, hogy itt milyen gyönyörű a környezet, csendes a vidék, érdemes idejönni.

Menet közben ízlésesen kialakított, fából készült utcanévtáblákkal találkozunk. A polgármester gyorsan hozzáteszi, két éve döntöttek úgy, hogy a helyrajzi számokat felváltják rendes nevekkel: Hajló utca nyílik errefelé, a másik oldalon Akác utca a felirat.

Hamarosan magunk is meggyőződünk a varázslatos januári panorámában. „Hátha még nem lenne tél” – mondogatjuk magunkban. Alattunk a befagyott kétbodonyi víztározó, a szemközti dombokon is sorakoznak a kisebb-nagyobb „vityillók”.

– Mára mind jobban formálódó, igazi lakóközösség alakult itt ki, mi több, még külön szervezetet is létrehoztak a tulajdonosok Kisecseti Üdülők Egyesülete névvel – folytatja Pribelszki Tamás.

Az üdülőterületről télen is pompás látvány tárul a környékre – mutatja Pribelszki Tamás. Időszakosan megháromszorozódik a falu lakossága
Fotó: Torjay Attila / Nógrád Megyei Hírlap

– A terület értékét az elmúlt harminc évben jelentősen növelte, hogy itt kiépült az elektromos hálózat, és szinte mindenki be is vezette a villanyt. A következő cél, hogy mielőbb belterületté nyilvánítsuk az övezetet. Mindez azért fontos, mert további komolyabb fejlesztéseket tervezünk. Ebben szerepel a meglévő földutak korszerűsítése, itt nem elsősorban aszfaltra gondolunk, csak egy erősebb burkolatra. Hasonlóképpen lendületet adna a terület népszerűségének, ha a vízvezetéket is lefektetnék, javítva a komfortfokozaton. Így a még eladó telkeket is értékesíthetnénk. Reméljük, a hatóságoknál felgyorsíthatjuk a folyamatokat.

Jelenleg hivatalosan 173 lakosa van Kisecsetnek, de az üdülőövezetben időszakosan élőkkel együtt ez a szám már meghaladja az ötszázat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!