Kertek reneszánsza

2018.12.14. 07:03

Újra művelik az elhanyagolt, gazos zártkerteket Magyargécen

Magyargéc polgármestere mindent elkövet, hogy a zártkertek a reneszánszukat éljék.

Sz.F.

Forrás: N.M.H.

– A régi gazdák sírva fakadnának, ha meglátnák egykori zártkertjeiket – mondta Velki Róbert.

Azontúl, hogy a művelés szép látványt nyújt, jelentős hasznot is hoz. Az ügy érdekében az önkormányzat jó példával jár élen. Elkészült a zártkertekhez vezető külterületi út.

A Földművelésügyi Minisztérium pályázatot írt ki, hogy minél több zártkert kerüljön művelés alá. A magyargéci önkormányzat tízmillió forint támogatásban részesült. A község polgármestere elmondta, hogy meglévő zártkerti területüket 1,5 hektárra bővítették. A területen megkezdték a bozótok kivágását, tavasszal földmunkát végeznek 600 szilvafacsemete kiültetéséhez. A területet az önkormányzat körülkeríti, kutat ásat, hogy a csemetéket öntözni tudják. A falu vezetője abban reménykedik, hogy a példájuk követésre talál.

Amikor termőre fordulnak a gyümölcsfák, az jelentős bevételt fog biztosítani az önkormányzat részére. A gyümölcsöt, az abból készült lekvárt az önkormányzat konyháján is hasznosítani tudják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!