Nógrád megye

2018.12.05. 14:08

Szeretet és törődés javítja a rimóci romák helyzetét

Czombos József atya négy éve került Rimócra, ahol igen magas a cigány lakosság aránya.

Első áldozók. Az atya jóvoltából egyre többen vannak

Szomorúan tapasztalta, hogy nagy részük nem törődik a lelki életével. A felmérései alapján 134 gyermek nem volt megkeresztelkedve. Papi küldetésének tekintette, hogy segítse ezeket a családokat, bekapcsolja őket a vallásos életbe, ami a mindennapjaikra is kedvezően hat. A roma családok között vannak vallásosak. Közéjük tartozik a cigányok körében nagy tiszteletben álló Csemer Károly és felesége, ezért munkájához segítségüket kérte. Az atya minden családot meglátogatott, elbeszélgetett velük. A gyermekek ma hittanórára járnak, amit előbb az iskolában, majd a parókián tart, ahol a szülők is részt vesznek az órákon. A kisebbek sokszor zavarják a foglalkozásokat, ezért tervezi, hogy az egyik garázsban játszóházat alakít ki nekik.

Munkájának első sikere, hogy Szentkúton 51, hat- és tízéves korú gyermeket keresztelt meg, az ünnepségre a szülők is elkísérték a gyermekeket. Az első áldozásuk már Rimócon volt. Később a faluban újabb 28 gyermeket keresztelt meg. Két alkalommal is Kismaroson tábort szervezett, jártak Nagymaroson, a keresztény fiatalok találkozóján. A cigány fiatalok szeretnek énekelni, táncolni. Csemer Károly több hangszeren játszik, így segítségével megalakította a cigány fiatalok énekkarát és tánccsoportját.

Első áldozók. Az atya jóvoltából egyre többen vannak

Munkáját mindig segítette és segíti a Csemer házaspár. Az utóbbi időben a szécsényi ferences szegénygondozó nővérek közül Klarissza és Teréz nővér is támogatja az elképzeléseit. Czombos atya úgy fogalmazott: szeretni kell ezeket a fiatalokat, törődni velük, még akkor is, ha kisebb csínyeket követnek el, mert ha érzik, hogy foglalkoznak velük, szeretik őket, jó szándékkal közelednek feléjük, az a magatartásukban is megnyilvánul. A falu lelkipásztora krisztusi küldetésének tekinti, hogy foglalkozzon a cigányokkal, hogy segítse őket abban, hogy rátaláljanak a Jóisten útjára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!