A szonda nem hazudik!

2018.12.30. 15:30

Két ittas sofőr is rács mögé került a megyében

Az év minden napján, de különösen a mögöttünk, illetve a még előttünk álló ünnepek előtt fordítanak nagy figyelmet a rend őrei az ittas sofőrök kiszúrására. Nem érdemes kockáztatni: Nógrád megyében két férfit is ezen bűncselekmény miatt ítéltek börtönbüntetésre.

Gerhát Karina

Nem érdemes kockáztatni: szabadságvesztéssel járhat, ha jelez a szonda, Illusztrációs fotó

Forrás: MW.

A Pásztói Járásbíróság a közelmúltban két ittas járművezetési ügyben is döntést hozott. Mindkét esetben gyorsan ítélet született.

Gyors ítélet

A július elsején hatályba lépett új büntetőeljárási törvény kötelező erővel előírja, hogy a részletes bizonyítást magában foglaló tárgyalási szakasz előtt a bíróságnak előkészítő ülést kell tartania. Ezen az ügyész is részt vesz, és amennyiben a terhelt a bűncselekmény elkövetését beismeri, indítványt tehet a büntetés konkrét mértékére. A bíróság az ügyet már ezen az ülésen ítélethozatallal lezárhatja.

– Az egyik esetben a többszörös visszaeső vádlott a nyomozás során végig tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, azt állítva, hogy nem ő vezetett, hanem az utasa. Előéletére, illetve súlyos fokú ittasságára tekintettel a vádirati indítvány végrehajtandó börtönbüntetés volt. Az ügyészség az előkészítő ülésen arra az esetre, ha a férfi beismeri tettét, 1 év és 6 hónap letöltendő börtönbüntetés kiszabását kezdeményezte. A vádlott a vádiratban megjelölt bizonyítékok, valamint a mértékes ügyészi indítvány ismeretében beismerő vallomást tett, a bíróság pedig – a beismerő vallomást elfogadva – jogerősen 1 év és 5 hónap börtönbüntetésre ítélte – mondta dr. Bóna Gyula.

Nem érdemes kockáztatni: szabadságvesztéssel járhat, ha jelez a szonda, Illusztrációs fotó
Fotó: MW.

A megyei főügyész hozzátette: a másik eljárásban a vádlott már negyedszer állt bíróság előtt ittas vezetés miatt, a mostani cselekményét pedig felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el. Az előkészítő ülésen az ügyész mértékes indítványként 1 év végrehajtandó fogházbüntetésre, továbbá a járművezetéstől való végleges hatályú eltiltásra tett indítványt. A vádlott beismerte a bűncselekményt, ezért a bíróság az ügyészi indítvánnyal azonos büntetést szabott ki, továbbá a büntető törvénykönyv kötelező erejű rendelkezésének megfelelően elrendelte a korábban felfüggesztett egy év szabadságvesztés végrehajtását is.

– A mértékes ügyészi indítvány alkalmazásával a vádlottak mindkét esetben úgy kaptak megfelelően szigorú büntetést, hogy a törvényesség kritériuma nem csorbult, ugyanakkor az eljárások egyszerűen és gyorsan befejeződtek – hangsúlyozta dr. Bóna Gyula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!