Karácsonyi vacsi

2018.12.24. 07:00

Káposzta nélkül nem is lehet igazi a karácsony

Töltött káposzta, rétes, herőce, malomkalács és hasznosi rétes sem hiányozhat Nógrád megyében a karácsonyi menüből. Sőt, egyes településeken szlovák ételeket is készítenek.

Tóth-Nagy Orsolya

Forrás: N.M.H.

Nincs párja az országban a falu töltött káposztájának, amelynek receptjét lapunkkal is megosztotta a Hasznoson élő Tóth Sándorné. Mesélt arról az időről, amikor még nagyon sok disznóvágás volt a településen, de mint mondta napjainkban már nincs akkora hagyománya, mint egykor volt.

Töltött káposzta a világ tájain

A töltött káposzta nemcsak a palócoknál népszerű. Az Alföldön szármának és takartnak is nevezik. A jellegzetes magyar étel megtalálható más országok konyháján is. Romániában például sarmale a neve, a szerbek pedig sarma-nak nevezik. Örömmel fogyasztják Svédországban, ahol kaldolme néven vált ismertté, de Moldvában is kedvelik. Itt geluskának, vagy magyarosabban galuskának hívják. A töltött káposzta több változatban is megjelenik a török, az orosz, az arab és az ázsiai konyhában.

– Akkoriban volt, hogy hús helyett disznósonkát tettek a töltött káposztába – emlékszik vissza Julika néni, aki már gyerekkorában is tudta, hogyan kell elkészíteni ezt a finom ételt.

Hozzávalók húsz darab töltött káposztához: egy fej káposzta, kevés só, ecet, 2 kis kanál pirospaprika, 15 kanál zsír, bors, fokhagyma, köménymag, majoránna, kis ételízesítő, paradicsomlé, 30 dkg rizs, 60–70 dkg darált sertéshús.

Elsőként vizet kell forralni, amelybe kevés sót és egy kanál ecetet teszünk, majd leöntjük vele a káposztát, így könnyen lejönnek a levelek. A hozzávalókat, tehát a rizst, a darált húst, a pirospaprikát, a zsírt, a borsot, a fokhagymát, a köménymagot, a majoránnát, az ételízesítőt és a sót jól összekeverjük. Ezután bele kell tenni a káposztába a tölteléket. Ebből körülbelül 20–22 darab lesz.

Fotó: N.M.H.

A továbbiakban a fazék aljára vagdosunk apró káposztát, majd erre pakoljuk a kész adagokat. Utána forralunk vizet, teszünk bele kevés sót, majoránnát, borsot, ételízesítőt, végül ráöntjük a káposztákra, úgy hogy ellepje azokat. Nem baj, ha kicsit több a víz, hiszen úgyis elforr. Körülbelül 45 percig kell főzni fedő alatt és a vége felé 1 dl paradicsomlevelet ráönteni, majd kész is van a tökéletes ünnepi ebéd, amelyet tejföllel és friss kenyérrel találjuk.

Egyszerű karácsonyi szlovák ételt is ehetünk

PÁGLYE A szlovák nemzetiségi települések hagyományához köthető étel, az úgynevezett páglye, amelyet karácsony előtt pár nappal is elkészíthetnek.

– Ez vízzel készült kalácstészta, amely inkább a kenyér ízéhez hasonlít. Vékony rudakat készítünk a tésztából, amelyet megsütünk. Kenyérsütés után a kemencében sütötték a régi időkben.

Nem töltik meg, majd amikor kihűlt kisebb kockákra vágják, hagyják száradni egy–két napot és fogyasztás előtt leforrázzák vízzel. Ezt követően darált mákban vagy dióban elkevert cukorral megszórják, majd átkeverik, valahol pedig túróval készítik. Így fogyasztotta egy nagy tálból közösen a család – árulta el Nedeliczki Teréz, a vanyarci Szlovák Régióközpont vezetője. Kitért arra is, hogy ezt a régi időkben készítették és hagyománya egészen a 1970-es évekig tartott. Manapság már nagyon kevesen sütik ezt az ételt, amely leginkább a mákos gubára hasonlít.

Étkekkel is ápolják a hagyományt

HERŐCE

Más néven csörögefánk. Minden farsangkor és többnyire karácsonykor is elkészíti id. Hunyadi Jánosné, kazári lakos, akit még nagynénje tanított meg a receptre, ami a palócok egyik kedvenc csemegéje. Ez a közkedvelt finomság régi ünnepi étel, először Erdélyben terjedt el a magyarlakta vidékeken, de a palócok között is régóta ismert.

A herőcéhez hasonló sütemény sok más európai népnél is hagyományos ünnepi édességnek számít, így például az olaszoknál, franciáknál, lengyeleknél, bolgároknál, ukránoknál, de Mongóliában és Kína északi részein is ismert.

Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 2 db tojás, 1 l olaj, 1 mokkáskanálnyi só. A tészta tetejére: 30 dkg cukor, pici fahéj.

MALOMKALÁCS

A pásztói Kelemen-Balogh Gréta minden évben palóc finomságot is készít. Természetesen az ünnepi vacsoráról nem hiányozhat a töltött káposzta és halászlé sem. Emellett malomkalácsot is szokott sütni, amelynek titkát még nagymamájától tanulta el.

– A családunkban generációról generációra szállt a recept, így örököltem meg a sütőeszközt is – mesélte az édesanya. Elárulta, náluk mindenki nagyon kedveli a malomkalácsot, amelynek elkészítésének titkát szeretné továbbadni.

Hozzávalók 100–120 darabhoz: 1 kg liszt, 2–3 evőkanál cukor, 1 csipetnyi só, 2 csomag vaníliás cukor, 1 dl olaj, 0,5 l tej, 0,5 l víz

Elkészítése: A tésztához valókat összekeverjük. Fontos megjegyezni, hogy egy kicsit sűrűbb lesz, mint a palacsintatészta. Ezt követően evőkanállal rakjuk meleg malomkalácssűtő vasba, majd tetszés szerint megtöltjük őrölt mákkal, darált dióval, esetleg fahéjjal, de van, aki töltelék nélkül fogyasztja.

Ilyenkor a bejgli a legkelendőbb

BEJGLI

A salgótarjáni kézműves cukrászdában is készülnek az ünnepekre. – A legkedveltebb a karácsonyi időszakban a panettone, a bejgli, különböző fatörzsek, az édes teasütemények, a sós pogácsák és sütemények, valamint kézműves bonbonok is – mondta Szó Gellért, kézműves cukrász.

Hozzátette: manapság a panettone és a bejgli, amelyet a legtöbben keresnek.

Utóbbinak az az egyik titka, hogy jó minőségű alapanyagokból készüljön. Fontos, hogy vaj legyen benne és ne margarin, valamint rendes dióval és mákkal legyen megtöltve. Manapság a bejglit nemcsak a hagyományos módon készítik, van, aki gesztenyével, meggyel, almával, aszalt szilvával vagy káposztával tölti meg.

 

Hagyományos finomság a hasznosi rétes

Hasznoson nem telik el ünnep rétes nélkül, így karácsonykor sem. A Pásztóhoz tartozó településen nagy hagyománya van a finom süteménynek. Ehhez kapcsolódóan évről évre megrendezik a rétesfesztivált, amely egyben nógrádikum is. A rendezvényen az ízek szerelmesei kedvükre válogathatnak a különféle rétesek közül. Rengeteg fajta létezik. Népszerű a túrós-meggyes, mákos, diós, almás-fahéjas, de a répás is közkedvelt.

A Hasznoson élő Tóth Sándorné, Julika néni évek óta készíti el a híres finomságot, amely elkészítésének titkát elárulta lapunknak.

Hozzávalók három darab réteshez: 2 kg liszt, 3 db tojás, kevés só, 6–7 kanál olvasztott zsír, 1 evőkanál ecet kevés vízzel elkeverve.

A hozzávalókat alaposan össze kell keverni, majd elkeverni kevés ecetes vízzel. Utána háromfelé kell szedni és letakarni kendővel. Körülbelül 10–15 percig pihentetem, ezután kinyújtom lisztezett deszkán, majd kevés zsírral megkenem. Ezután pedig jöhet a töltelék elkészítése. Egy adag réteshez körülbelül másfél kiló túró szükséges, amelyhez először adok egy csésze cukrot, majd a végén ismét teszek bele egyet. Ezenfelül meggyet is szoktak hozzáadni. A végén még egy pici zsír mehet rá, majd behajtjuk és tepsibe rakjuk. Ha valaki nem szereti a túrót, akkor helyette lehet használni diót vagy mákot. Az elkészült tésztát előmelegített sütőben körülbelül húsz percig sütjük.

Julika néni elmondta, hogy a településen rengeteg rétest készítenek, szinte minden jeles alkalomra. A receptet pedig már egészen kislánykora óta ismeri és használja rendszeresen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!