Természetesség

2018.11.24. 11:35

A gyerekek játszva tanulnak a mátraterenyei Szivárvány óvodában

A mátraterenyei Szivárvány tagóvoda pedagógiai programja elsősorban a természet- és a környezetvédelem köré épül, amely már évek óta teljesen áthatja az odajáró mintegy ötven apróság mindennapját. Az intézmény hamarosan meg is újulhat, hiszen energetikai korszerűsítésére az önkormányzat több mint 23 millió forintot nyert el.

Palchuber Kinga

Csorbáné Bóna Katalin, a helyi Szivárvány tagóvoda vezetője nem véletlenül nevezi második otthonának az általa egyengetett intézményt. Az óvodavezető 1981-ben kezdte el pályáját Mátraterenyén, s mindig is arra vágyott, hogy gyermekekkel foglalkozzon és figyelemmel kövesse cseperedésüket. A vezetőt a mai napig jó érzéssel tölti el, amikor az egykori óvodások a saját gyermekeiket is a tagóvoda gondviselésére bízzák.

Hamarosan több mint 23 millió forintból korszerűsítik a tagóvodát

Az apróságok a közeljövőben egy korszerű és megszépült intézmény falai között játszhatnak tovább, ugyanis a Szivárvány tagóvoda energetikai korszerűsítésére Mátraterenye önkormányzata több mint 23 millió forintot nyert el ­pályázatával.

Csorbáné Bóna Katalin elmondta: az energiahatékonyságot növelő beruházás az utólagos szigeteléssel, a nyílászárók cseréjével és a napelemek telepítésével hozzájárul az önkormányzati tulajdonú intézmény hatékonyabb energiahasználatának és racionálisabb energiagazdálkodásának elősegítéséhez, ezzel a munkahelyek megőrzéséhez. A projekten belül megtörténik a külső határoló szerkezetek felújítása, a szükséges tetőrész statikai megerősítése, a fűtéskorszerűsítés, valamint az akadálymentesítés is. A tervek szerint a bejáratnál rámpát, korlátot, kapaszkodót, vezetősávot, míg a belső térben tájékozódást segítő információs jelzéseket és táblákat építenek be. Az akadálymentesített parkolót önerőből alakítják ki. Az óvodavezetés nagyon várja a megújulást, ami a szakmai munkát is jellemzi.

– Ezt az érzést nem pótolja semmi! Több mint harminchét éve dolgozom az intézményben, s egy biztos: innen szeretnék nyugdíjba vonulni! – mondta mosollyal az arcán Csorbáné Bóna Katalin.

Hozzátette: az intézmény pedagógiai programja elsősorban a természet- és a környezetvédelem köré épül, ami teljesen áthatja az apróságok mindennapjait.

– Óvodánk jelenleg két vegyes csoporttal, ötven gyermekkel és hat dolgozóval működik, ahol óvjuk és neveljük a négy településrész apróságait. Erősségünket abban látom, hogy jó kapcsolatot ápolunk a családokkal, ami nagyban megkönnyíti a munkánkat. Bármiben számíthatunk a gyermekek szüleire: problémáikkal bátran megkeresnek minket, ráadásul valamennyi óvodai tevékenységből és rendezvényből is aktívan kiveszik a részüket – emelte ki az óvodavezető.

– Több halmozottan hátrányos helyzetű gyermek is jár az intézménybe, akiket egyéni képességeikhez mérten sikeresen fejlesztünk. E munkát logopédus és gyógytornász is segíti, az „oroszlánrész” azonban az óvoda dolgozóira hárul – tette hozzá.

Az utóbbi években a személycserék mellett emberhiány is nehezítette a munkát, de az óvoda kollektívája mindig igyekezett a gyermekeket hittel és szeretettel nevelni.

– Minden nehézség ellenére jó a hírnevünk, ami többek között a szoros kapcsolatoknak és a szeretetteljes, biztonságos, gyermekközpontú légkörben végzett, környezettudatos munkának köszönhető. Ezt a sikert a vezetői és intézményi tanfelügyelet is igazolja, ahol elismerték tagóvodánk lelkiismeretes munkásságát – ismertette Csorbáné Bóna Katalin.

Gyermekközpontú légkörben nevelkednek az óvodások, Fotó: Hegedűs Márk/N.M.H.

Az intézményben emellett minden jeles ünnepet megszerveznek, sőt az állatok, a madarak, a fák és a Föld napját, valamint a víz és a környezetvédelem világnapját is rendre megünneplik. Ez jól illeszkedik az óvoda programjához és a Zöld Óvoda címhez is.

Nemrég a tagóvoda nagyszabású szakmai napot is tartott, több mint húsz Heves megyei óvónőt láttak vendégül a településen. Az ott kapott elismerő szavak szintén megerősítették az intézményvezetést abban, hogy egy kis faluban is lehet színvonalasan dolgozni.

– Óvodánk külső-belső környezetét folyamatosan szépítjük. A vonzó atmoszféra munkatársainknak és Gecse László polgármesternek köszönhető, aki mindig örömmel tesz eleget kéréseinknek – hangsúlyozta a vezető.

Az óvodavezetés mindenkori célja, hogy az apróságok boldog és önfeledt korszakként emlékezzenek vissza gyermekéveikre.

(Borítóképünkön: Az apróságok mindennapjait teljes egészében áthatja a környezettudatosság, Fotók: Hegedűs Márk)

Ezek is érdekelhetik