Salgótarján

2018.10.24. 06:59

95. évfordulójukat országos kiállítással ünneplik a helyi bélyeggyűjtők

„Boldog a gyűjtőszenvedély-áthatotta ember” – állította J. W. Goethe (1749–1832), a német és a világirodalom klasszikusa. Alapvetően igaza volt a gyűjtésről megfogalmazott aforizmájában.

Csongrády Béla

A postabélyegek kedvelői értéket jelentő gyűjteményeket állítottak össze, Fotó: Ladóczki Balázs

Szerte a világon megszámlálhatatlanul sokan vannak olyan emberek, akik számára a legkülönbözőbb tárgyak – könyvek, képzőművészeti alkotások, numizmatikai értékek, babák, szalvéták és egyebek – tulajdonlása okoz örömet. Közéjük tartoznak a bélyeggyűjtők is, akik legtöbbször nem egyedül – hanem közösségekben, (szak)körökben – hódolnak e nemes hobbijuknak, szórakoztató, hasznos és nem utolsósorban tanulságos időtöltésüknek.

Bélyegíven a tiszteletbeli tagok

Az emlékfüzet közzéteszi a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége tiszteletbeli tagjai közé sorolt salgótarjáni filatelistákat. E névsor a következő: Frics Gyula (1902–1991) és Földi Jenő (1919–2011), Pádár András (1935) és Molnár Béla (1920–1998), Valet Nándor (1926–2007) és Juhász László (1940). Nekik a fenti párosításban személyes bélyeg és bélyegív megjelentetésével állítottak emléket, illetve köszönték meg a munkát. Grafikai tervező: Frics Tamás.

Így van ez a nógrádi megyeszékhelyen is, ahol csaknem egy évszázada, egész pontosan kilencvenöt esztendeje lehet beszélni szervezett bélyeggyűjtésről. A fővárosból érkezett mérnök, a volt Hirsch-gyári igazgató, Horváth Géza elnökletével a Budapest–Salgótarjáni Gépgyár és Vasöntöde Rt. kaszinójában 1923. október 21-én tizenöt fővel alakult meg az első Salgótarjáni Bélyeggyűjtő Egyesület. E jeles dátum jó okot szolgáltatott a helyi szervezőknek, hogy a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének (Mabéosz) Emlékív- és Levélzáróbélyeg-gyűjtő Szakosztálya itt is megrendezze a XIII. Országos Kiállítást és Filatéliai Szalont.

A rendezvénynek – tekintve, hogy a kör eleve az intézményben működik – a József Attila Művelődési Központ adott helyet.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a helyi bélyeggyűjtés csaknem két évvel a település várossá nyilvánítása után vette kezdetét. Tisztelettel szólt az alapítókról és követőikről, akik büszkék lehetnek eredményeikre, amelyek hosszú évtizedek óta megbecsülést szereztek nemcsak önmaguk, egyesületük, hanem a város számára is. Annál is inkább, mert a filatelisták céljai egyértelműen jó ügyet szolgálnak. Az utóbbi évtizedekben azonban a mobilkommunikáció és az elektronikus levelezés térnyerésével az emberek többsége leszokott a papíralapú, postai levelezésről s ez a jelenség látványos mértékben csökkentette e hobbi iránti érdeklődést, s különösen a fiatalok figyelmét már más tevékenységi formák kötik le.

A postabélyegek kedvelői értéket jelentő gyűjteményeket állítottak össze, Fotó: Ladóczki Balázs

Juhász László, a Salgótarjáni Bélyegkör elnöke a kilencvenöt esztendőre való filatéliatörténeti visszatekintéssel emlékezett meg az évfordulóról. Méltatta az alapítókat és név szerint említette azokat a személyeket – Horváth Gézát, Fekete Gyula iskolaigazgatót, Stonner Béla első egyesületi jegyzőt, Zavilla Viktor és Dombi Andor köri vezetőket, Patay István területi képviselőt, Frics Gyulát, a szövetség által többszörösen elismert cserefelelőst és az első tiszteletbeli tagot, Baráthy István bélyegkereskedőt, a városi kör egykori elnökét, Földi Jenőt, az öblösüveggyáriak vezetőjét, a területi szakbizottság szervezőjét és további mintegy huszonöt gyűjtőt –, akik különösen sokat tettek a helyi filatéliai élet megszervezése, fejlesztése érdekében. Ugyancsak szólt a máshol élő kollégákról, barátokról, közös élményeikről, a szövetség idelátogatott vezetőiről, köztük Zboray Béláról, aki „tarjáni iskolának” minősítette a helyi gyűjtőmunkát. Juhász László felhívta a figyelmet az ezen alkalomra megjelentetett emlékfüzetre, katalógusra is, amely méltóképpen, dokumentumgazdagon összegzi a kilencvenöt történéseit.

Kovács László, a Mabéosz elnöksége nevében két megyei gyűjtőnek – a somoskőújfalui Tóth Mihálynak és a Szurdokpüspökiben élő Szigeti Mihálynak – adott át kitüntető oklevelet, majd dr. Hermann István szakosztályi elnök nyitotta meg a kiállítást.

Mindkét vendég elismerően beszélt a salgótarjáni tagok, aktivisták munkájáról, amellyel a maguk módján, a mai helyzethez igazodva igyekeznek életben tartani a nagy hagyományokkal rendelkező bélyeggyűjtést.

A megnyitó napján a rendezvény színhelyén alkalmi posta működött, a hétvégén pedig Parragh Péter tematikus szakcsoportvezető tartott előadást A személyes bélyegek adta lehetőségek címmel. A díjkiosztást október 25-én 14 órakor rendezik meg.

A kiállítás 26-ig munkanapokon 10 és 18 óra között ­látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!