Karancsberény

2018.01.25. 12:53

Megállíthatatlanul fejlődik a határ melletti település

Közel hatvanmillió forintból újulnak meg idén Karancsberény középületei, illetve utcái. A község ezeket a beruházásokat javarészt pályázati pénzekből tudja megvaló­sítani, minimális önerő hozzátételével.

A településen 2017 a várakozás éve volt – mondta el lapunknak Csabai­né Freistág Erzsébet. A község polgármestere hozzátette, december végére három pályázatuk részesült kedvező elbírálásban.

A kistelepülési önkormányzatok alacsony összegű fejlesztéseire szánt forrásból közel 1,3 millió forinthoz jutott Karancsberény. Ebből a hivatalban részben már meg is való­sították a bejárati ajtók cseréjét. A közeljövőben az orvosi rendelő ablakai is megújulnak, illetve az önkormányzati épületek belső falainak festését tervezik.

Idősek otthonát építenének

A környékbeli települések közös erővel építenének egy idősek otthonát, elsősorban a Karancs-völgyi lakosok számára – mondta Csabainé Freistág Erzsébet.

Karancsberény polgármestere hozzátette: az otthonra a jelenlegi helyzetben nagy szükség és igény is lenne. A környéken található, idősek gondozásával foglalkozó intézményekbe ugyanis rendkívül nehéz bejutni. Az idősek gondozása mindenképp érinti az önkormányzatokat is, amit csak közösen, összefogva tudnak megvalósítani az egyes helyhatóságok.

Csabainé Freistág Erzsébet elmondta, ezzel kapcsolatban korábban Karancskeszivel, Karancs­lapujtővel, valamint Karancsaljával folytattak már tárgyalásokat. Jelenleg a megfelelő pályázati lehetőségre várnak. A helyi vezetők szeretnék elérni, hogy az idősek otthona Karancsberényben épüljön meg, hiszen az összes említett község közül ez a legcsendesebb. Egy zsák­faluról van szó ugyanis, ahol nagy a nyugalom.

A legjelentősebb pályázati sikerként egy hozzávetőleg 38 millió forint értékű beruházás nevezhető meg. A hivatal udvarában működik egy több­funkciós közösségi ház is, amelynek szeretnék megvalósítani az energetikai felújítását. Az épület külső hőszigetelése mellett kicserélik a nyílás­zárókat, kor­szerűsítik a fűtést, valamint napelemmel is ellátják az ingatlant.

A polgármester hozzátette: 15 millió forintos pályázati forrás felhasználásával – amelyhez 2,6 millió forint önerő társult – végre a Táncsics és a Bandúr Árpád utca lakói is aszfaltos úton járhatnak. Mindezeken kívül egy kültéri fitneszparkot is szeretnének létrehozni, az erre benyújtott támogatási kérelem azonban még elbírálásra vár.

Csabainé Freistág Erzsébet hozzátette, az idei, 2018-as év remélhetőleg a tervezett fejlesztések megvalósításának éve lesz Karancsberény­ben. Az elnyert forintok építő­kövek módjára összerakódnak és életre keltik az eddig még csak papíron létező terveket, amelyeket a képviselő-testülettel közösen tűzött ki a lakossági igények figyelembe vétele mellett.

A polgármester köszönetét fejezte ki a térség országgyűlési képviselőjének, Balla Mihálynak, illetve mindazoknak, akik segítséget nyújtanak a projektek előkészítésében és megvalósításában.

Fotó: H. Cs.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!