Salgótarján

2017.10.20. 11:17

Salgótarjánban az orgona lordjai

Rákász Gergely koncertorgonista az elmúlt évek sikereinek köszönhetően idén ősszel újból elkápráztatja a megyei közönséget látványkoncertjével a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermében. Október 20-án, pénteken 18 órától „Lords of the Organ – Az orgona lordjai” című műsorával kelti életre a hangszer legnagyobb főurait.

Palchuber Kinga

Rákász Gergely az USA-ban vált a hangszer művészévé Fotó: Niederland Dávid

A művész a koncert előtti napokban előadásának kulisszatitkairól nyilatkozott lapunknak. Rákász Gergely beszélgetésünk elején elárulta: „Az orgona lordjai” című látványműsor életre hívásával az a nem titkolt szándéka, hogy az utca emberének orgonajátékkal kapcsolatos esetleges előítéleteit eloszlassa, hogy e klasszikus műfaj bárki számára „fogyaszthatóvá” váljon. – Már a címválasztással is arra törekedtem, hogy ne csak azt a „kemény magot” célozzam meg a klasszikus zene uralta koncertekkel, akik egyébként is eljönnének. Szeretném, ha az újonnan érkező réteg is magáénak érezné a zenét, már első hallásra is – emelte ki az orgonaművész.

Rákász Gergely az USA-ban vált a hangszer művészévé
Fotó: Niederland Dávid

 

Hozzátette: ennek érdekében a koncerteken egyfajta idegenvezetői szerepet is betölt – így soha nem hagyja magára hallgatóságát. – Évekkel ezelőtt azért indítottam útjára látványkoncertjeimet, hogy a hétköznapi emberek könnyebben boldoguljanak a klasszikus zene világában. A műsorok alatt olyan képsorokat vetítünk a nézőknek, amelyek még inkább erősítik a kapcsolatot a zeneszerzővel, s a korszakkal is – fogalmazott a koncertorgonista.

 

Kiderült: a művész most pénteken a helyi közönség elé táruló darabját idén a Budapesti Nyári Fesztiválon mutatta be először, s azóta már különböző zenei eseményeken is ámulatba ejtette előadásával a nagyérdeműt. – A tervem, hogy olyan fesztiválműsor váljon a koncertből, amely minden évben visszatér, mindig az évfordulós zeneszerzőkre építkezve. – Idén az orgona főuraiként – a hangszerek királyának udvartartásából – érkezik meg a helyszínekre – mások mellett – a mindig asztalfőnél ülő Johann Sebastian Bach, Charles Marie Widor, illetve Maurice Ravel is.

 

Hozzáfűzte: koncertjével fesztelen, könnyed, barátságos stílusban tálalva nagyon mély értékeket igyekszik átadni közönségének. – Több tucat helyszín van a világban, ahol olyan fantasztikus publikum vár, mint Salgótarjánban. Mindig örömmel érkezem, hiszen annyi mosoly és taps vesz körül minden alkalommal. S ez a szeretet: megfizethetetlen! – zárta gondolatait Rákász Gergely.

 

Rákász Gergely

Az Egyesül Államokban tanult és koncertezett, mind ez idáig több mint ezer fellépése volt hazánk, Európa és Amerika nagyvárosaiban. Egyedi látásmódja fiatalos lendülettel tölti meg a komolyzenét. Látványkoncertjeivel új műfajt teremtett, amelyben képzőművészet, tánc és színészi játék segítségével tízezrekhez közelítette a műfajt és a hangszert. „Egy koncert kékben” című műsorát közel harmincezer ember nézte meg szerte Európában. „VíziZene” elnevezésű produkciója a Dunán és a Rajnán minden évben kultúrakedvelő utazók vágyott úti célja. Iskolaprogramja keretein belül több mint száz magyar intézményben szólaltak meg hangversenyei, közel ötvenezer diák ismerkedett általa a klasszikus orgonazenével. Nyolc szólóalbuma jelent meg. Szülővárosa, Győr Kulturális nagykövete, Templomos lovag.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!