Diáksport

2024.07.08. 11:33

Az ország legaktívabb oktatási intézményei között szerepel a Salgótarjáni Általános Iskola

Az ország szinte összes iskolája érintett volt a legtöbb diákot megmozgató hazai tanulmányi versenyben, a diákolimpiában, amely több mint 330 ezer nevezéssel zárult le.

Nool.hu

Az MDSZ honlapjának beszámolója szerint: a koronavírus okozta visszaesést követően újra a régi fényében zajlik a diákolimpia, amely nemcsak elérte, de meg is haladta a 2019-es részvételi adatokat. A tavaly tanévi 249 ezerhez képest idén a nevezések meghaladták a 300 ezret, vagyis közel 33 százalékos volt a növekedés a hat korcsoportban. A diákolimpia rendszerben részt vevő gyerekek számában is emelkedés mutatkozott: ebben a tanévben majdnem 160 ezer, 20 százalékkal több gyermek vett részt a versenyben 2022/2023-hoz képest.

Atlétikában adják le a legtöbb nevezést a legaktívabb iskolák
Atlétikában adják le a legtöbb nevezést a legaktívabb iskolák
Fotó: Bakos László / Forrás: Nool

A nemek aránya 60-40 a fiúk javára, és érdekes, hogy a teljes résztvevői szám több mint felét a III-IV. korcsoport, vagyis a felső tagozatosok tették ki.

A tájékoztatásból kiderül, hogy a teljes tanéven átívelő versenysorozatot már 38 éve rendezi meg a Magyar Diáksport Szövetség. Idén összesen 55 sportágban, ebből 14 közvetlenül az MDSZ szervezésében zajlott, további 41 sportágat pedig a sportági szövetségek rendeztek meg. A rendszerben új elemként jelent meg Diákolimpia Junior, az alsós korosztályt megcélzó, multisport jellegű diáksportfesztivál, amely során versenyszituáció nélkül, kifejezetten élménysportban lehetett része a gyerekeknek. Messze a legnépszerűbb sportág idén is az atlétika, amelyre 113 ezer nevezés érkezett, ezt követi a labdarúgás (38 ezer) és a kézilabda (17 ezer).

Ha a vármegyék aktivitását nézzük, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye továbbra is tartja vezető helyét a közel 28 ezer nevezéssel, őt követi Pest vármegye 23 ezer és Bács-Kiskun vármegye 20 ezer nevezéssel. Ha a településeket figyeljük, akkor Budapestet leszámítva a legaktívabbak Miskolc, Szombathely és Kecskemét, ha pedig az egyes intézményeket, akkor a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola, a Gyulai Implom József Általános Iskola és a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium a dobogósok a nevezések terén.

A diákolimpia teljes szezonja alatt a körzeti versenyektől az országos döntőkig bezárólag összesen több mint 3100 sportesemény zajlott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában