Kerékpár

2024.06.19. 11:30

Megérkezett Salgótarján környékére az 1441 kilométeres kerékpáros kalandtúra élmezőnye

A leggyorsabbak hétfő este és kedd délelőtt elérték a Karancs-Medves vidékét, ezzel túl vannak a Hungarian Divide elnevezésű kerékpáros kalandtúra 1000. kilométerén is. Tavaly a salgótarjáni Boruzs Zsolt volt a leggyorsabb kerékpáros, és bár az esemény idén sem verseny, de az extrém teljesítményen belül a leggyorsabbakra külön figyelem irányul.

Kéri István

Boruzs Zsolt érkezik Inászó felől Somlyó üdülőtelepre, éppen túl az 1000. kilométerén

Forrás: Nool.hu

Fotó: Kéri István

A Hungarian Divide kerékpáros kalandtúra mezőnye péntek délelőtt 9 órakor útnak indult Szentgotthárdról, azóta ki-ki felkészültségéhez és elszántságához mérten halad előre a Sátoraljaújhely melletti Rudabányácskán található célig.

Salgótarjánból Kazár felé indult tovább a kerékpáros
Salgótarjánból Kazár felé indult tovább a kerékpáros
Fotó: Kéri István / Forrás: Nool.hu

Külső segítség nélkül a kerékpáros, egyhuzamban

A Hungarian Divide az ország legnehezebb önellátó kerékpáros kalandtúrája. A nyomvonal döntő részben terepen halad, de beszédes adat az 1441 kilométeres távra eső közel 24 ezer méternyi összesített szintkülönbség is. Összehasonlításul: ez azzal egyenértékű, mintha 53 alkalommal másznánk meg a Karancsot a Tóstrandtól indulva. Szintén ennél a viszonyító példánál maradva: az 53 megmászás (oda-vissza) a megtett távban ugyanakkor „csak” nagyjából bő 500 kilométer lenne.

A résztvevők egyéniben vagy párosban (azaz ketten együtt, és nem „váltóban”), vagy a teljes, vagy a Budapestig tartó féltávon indultak útnak. A sportolók önellátó módon, a szükséges felszereléseket magukkal víve, illetve útjába eső pontokon beszerezve vagy pótolva, egyhuzamban, külső segítség nélkül szelik keresztül az országot.

Mint azt a szervezők is írják a teljes táv egyéni teljesítéséről, aki erre vállalkozik, annak haladó bringás edzettségre, erős technikai alapokra, kiemelkedő problémamegoldó készségre, önellátó túrákon szerzett tapasztalatra van szüksége. Egy ekkora kihívás egyedül történő teljesítése a felsoroltakon túl óriási mentális erőt, fókuszt és motivációt is megkövetel.

Tavaly fordított irányban rendezték meg a sporteseményt, akkor Boruzs Zsolt hat és egyharmad nap alatt teljesítette a távot. Egy évvel ezelőtt a 152 órás versenyidejéből 28 olyan óra volt, amikor nem volt mozgásban. A salgótarjáni kerékpáros ezúttal, a péntek délelőtti indulástól kezdve kedd délutánig bezárólag mindössze bő 14 órát tartózkodott egy helyben. Napi átlagban 243 kilométert halad előre.

Boruzs Zsolt eddig négy alkalommal teljesítette sikeresen a Hungarian Divide-ot, ebből kétszer ő volt a leggyorsabb induló.

Elhagyta a Karancs-Medves vidékét az élmezőny

A kalandtúrát vezető kerékpáros nagy előnyben van. Amikor Boruzs Zsolt kedd délután Bátonyterenyén megállt ebédelni, az éllovas már a Bükk nyugati emelkedőit taposta. A második helyen haladó résztvevő azonban még „belátható” távolságban volt ekkor: ő a Mátra északi lejtőjének erdészeti útjain, a Bec-kút közelében haladt.

Salgótarján környékére érve Boruzs Zsolt némi hátfájásról számolt be, de kommentárja szerint még „bírja”. Bár a sportoló nem tagja a Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesületnek, annak vezetői és tagjai is kalapot emelnek teljesítménye előtt – ezt kinyilvánítva többen is személyesen biztatták őt és kívántak neki kitartást a hátralévő bő 400 kilométerhez.

A teljes táv teljesítésére idén mintegy 40 kerékpáros vállalkozott, többségükkel szerdán vagy csütörtökön lehet összefutni a Karancs-Medves erdeiben, illetve a város útjain. Rudabányácskát vasárnap 18 óráig kell elérniük a szintidőn belüli teljesítéshez.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában