Tipp

2024.06.11. 09:05

Három érmet vár vívóinktól Párizsban az olimpiai bajnok előd

A Honvéd Kadét Akadályverseny bánki forgatagában találkoztunk a minap dr. Nébald György kardvívó olimpiai bajnokkal, a Honvédelmi Sportszövetség alelnökével, akivel a beszélgetés közben természetesen kikerülhetetlen volt a közelgő párizsi versenyek esélylatolgatása.

Hegedűs Henrik

– Nagy öröm számomra, hogy ilyen sokan jelentkeztek a vetélkedésre, ami egyértelmű jele a kadét programunk népszerűségének, azt pedig még jobb volt látni, hogy a lányok sem maradnak el erőben és ügyességben a fiú társaik mögött – utalt tapasztalataira az 1988-ban a szöuli olimpián kard csapatban aranyérmes sportvezető.

Dr. Nébald György (jobbról a második) három érmet remél vívóinktól Párizsban (Fotó: Nool, Hűvösi Csaba)

A rövid terefere során nem hagyhattuk szó nélkül Kun Anna ügyét sem. Mint ismeretes, a kiváló párbajtőröző, aki egyértelmű éremesélyesnek tűnt az olimpián, megszegte a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség holléti nyilvántartási szabályzatát, ezért kétéves eltiltással sújtották.

– Anna rendkívül nagy hibát követett el a figyelmetlenségével, hogy hiába keresték az ellenőrök, nem találták. Bár a két év nagy idő, és hivatalos ezalatt edzeni sem edzhet, azért reménykedem benne, nem okoz majd akkora törést a pályafutásában ez a kínos eset, hogy végleg szögre akassza a fegyverét – mondta dr. Nébald György.

Az orosz sportolók párizsi távolmaradásával kapcsolatban is megosztotta gondolatait a sportvezető, akiknek a szereplése előtt ugyan szabad utat nyitott a Nemzetközi Vívó Szövetség, de csak azoknak, akik nyíltan bizonyítani tudják, hogy nem kötődnek katonai szervezetekhez, ugyanakkor az orosz vívók többsége köztudomásúan rendvédelmi szervek által fenntartott egyesületekben sportol, ami viszont kizáró tényező lett.

– Szerencsétlen dolognak tartom, hogy nem lehetnek ők ott az olimpián, hiszen kiemelkedően meghatározó alakjai a vívótársadalomnak, hiányuk rendkívül nagy űrt okoz majd a versenyeken, foghíjas lesz a mezőny, ami minden bizonnyal a színvonalra is kihat – folytatta az olimpiai bajnok.

Végezetül a magyar fegyverforgató fiatalok párizsi esélyeiről is szólt az olimpiai bajnok. Dr. Nébald György minden éremfajtából legalább egyet-egyet szeretne látni a francia fővárosban Szilágyi Áron, Siklósi Gergely, Márton Anna és társai nyakában, de hogy ezek a medáltulajdonosok ténylegesen kik lesznek, arra még jósolni sem mer.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában