Atlétika

2024.02.28. 13:00

Belépés nélküli távolugrás nem lehet a jövő útja

Új szabályok léphetnek életbe, de vajon ez az ötlet mindenképp üdvözlendő?!

Hegedűs Henrik

Felettébb érdekes felvetést olvastam nemrégiben az Eurosport televíziós csatorna internetes honlapján. A cikk szerint a Nemzetközi Atlétikai Szövetség kezdeményezi a belépés eltörlését a távolugró versenyszámban. Indoklásul Jon Ridgeon, a szervezet vezérigazgatója kifejtette, a tavalyi budapesti szabadtéri világbajnokságon az ugrások harmada érvénytelen kísérlet volt, ami csökkenti a téthelyzetet és időpocsékolásnak minősül. Helyette egy úgynevezett elugrási zónát hoznának létre, és a lábfej pontos helyzetétől számítana a mérés. Ezzel minden ugrás jó lenne, és a szövetség vezetőinek értékítélete szerint ez növelné a versenyek feszültségét, izgalmát, erősítené a rivalizálást.

Jómagam immár negyedszázada veszek részt versenybíróként atlétikai diákolimpiai viadalokon, ahol a gyerekek számára a távolugrásban ilyen húsz-huszonöt centiméter széles elugrási zónát alakítanak ki, tökéletesen tudom tehát, hogy éppen annak érdekében tesznek így a testnevelők, hogy a rendszeresen nem gyakorló fiatalok ne szenvedjenek hátrányt. De profik között ez elég nevetséges ötlet. Nem véletlenül jelentette ki Carl Lewis, a szám négyszeres olimpiai bajnoka, hogy ennél jobb áprilisi tréfát is hallott már. Az egykori világklasszis hozzátette, éppen a rohamok „kicentizése” miatt a távolugrás az egyik legnehezebb válfaja az atlétikának, és ezzel a tervvel éppen a nehézséget vennék ki belőle. Úgy fogalmazott, az ötlet olyan, mintha kosárlabdában azért váltanának nagyobb kerületű gyűrűre, mert sok dobás kimarad.

Kedves Carl, teljesen egyetértek. Márpedig ha a sportág valaha volt egyik legnagyobb alakja ekképp vélekedik, érdemes alaposan megfontolni a szavait, és nem felelőtlen szabálymódosításokat végrehajtani. Egyszóval a belépés nélküli távolugrás semmiképpen sem lehet a jövő követendő útja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában