Forma-1

2023.07.24. 17:25

Norris „akciója” után Nógrádban landoltak Verstappen F1-trófeájának darabjai 

Nem mindennapi Forma-1-es relikviák érkeztek Salgótarjánba. Max Verstappen és Lando Norris állhatott fel vasárnap a Magyar Nagydíj dobogójának két felső fokára, az ünneplés viszont szerencsétlen balesettel zárult: a második helyezett brit összetörte a holland világbajnok herendi trófeáját. A porcelándarabkákból néhány Nógrádba is eljutott. Mutatjuk a teljes sztorit!

Szabó György

A kalandos úton megszerzett relikviának becses helye lesz az F1-es gyűjteményben

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

 Portálunk online szerkesztője, Szabó Péter és fia, Dániel három napon át kísérték figyelemmel a helyszínen az F1 Magyar Nagydíjának történéseit, kollégánk fotóin keresztül pedig portálunk olvasói is betekintést nyerhettek a Hungaroringen zajló események kulisszái mögé. (Mogyoródi képes tudósításainkat itt találja, érdemes megnézni: péntekszombat és vasárnap!) 

Lando Norris pillantása árulkodó. Talán már itt megfordult valami a fejében...
Fotó: Szabó Dániel / Forrás: Nool

Mint az perceken belül bejárta a világsajtót, különleges véget ért a vasárnapi verseny: a holland világbajnok, a 38. Magyar Nagydíj győztese, Max Verstappen egy törött trófeával távozott a díjátadó után a Hungaroringről, a második helyezett fiatal brit pilóta, Lando Norris ugyanis a pezsgőlocsolás során összetörte a különleges herendi porcelán dísztárgyat.   

A két momentum között csupán 1-2 másodperc telt el, de az „anyagi kár” jelentős
Fotó: Szabó Dániel / Forrás: Nool

Összeseperték volna a kincset érő romokat  

– A Nógrád Megyei Hírlap, az utóbbi években pedig a Nool.hu „színeiben” már több mint huszonöt éve járok Forma 1-re, Andó Ákos barátommal először 1997-ben volt alkalmunk betekinteni a száguldó cirkusz kulisszái mögé. A különleges világ mondhatni egyből beszippantott. Häkkinen, Coulthard, Villeneuve, Barrichello, Irvine, Damon Hill neve talán még a mai szurkolóknak is mond valamit, akkoriban ők rótták ifjú titánként a pályán a köröket. Schumacher-Verstappen-Magnussen csatákat már akkor is láthattunk az aszfaltcsíkon, ma meg már a fiaik harcolnak a bajnoki pontokért. De volt szerencsénk – Baumgartner Zsolt személyében – az első magyar F1-es pilóta 2003-as debütálását is élőben a helyszínen követni – számolt be korszakos élményeiről online szerkesztőnk.

– A versenyhétvégék általában nagyon sűrűek és kötöttek, de a régebbi kapcsolatokra alapozva és egy kis szerencsével akár beszélgethetünk is velük versenyzőkkel, csapatvezetőkkel – mondta el kollégánk, Szabó Péter. Hozzátette: – Sajtósként szabadon mozgunk azokon a helyeken, ahová a látogatók nem juthatnak be. Az idei Magyar Nagydíjon így találkozhattunk a későbbi második helyezett és nem mindennapi affért okozó Norris-szal is. A harmadik szabadedzés és az időmérő között pár mondat erejéig sikerült beszélnünk vele, akkor persze még nem sejtettük, hogy másnap az ő „jóvoltából” milyen ereklyéhez juthatunk majd hozzá.

Apa és fia már hosszú évek óta közösen látogatja a hazai futamokat
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

– Szerencsére a fiamat is – aki nem mellesleg nagy Norris szurkoló – sikerült megfertőzni a sportág szeretetével, ha jól számoltam akkor neki ez volt a (szerencsés) tizenharmadik hazai nagydíja, amit élőben a helyszínen követett, így a szakmai utánpótlás is biztosítottnak látszódik újabb évtizedekre.

Szabó Péter elmondta, a sajtóközpont a pódium közvetlen szomszédságában van, így a díjátadó ceremóniát is pár méter távolságból tudták követni. Mint arról beszámolt, először még onnan, egészen közelről sem látták pontosan, hogy mi történt, csak Norris gesztusai engedtek következtetni arra, hogy valami nem tervezett dolog zajlott a pezsgőlocsolás közben.

– Miután mindenki levonult a pódiumról, a konfettieső maradékait elkezdte a személyzet összeseperni. A különleges trófeadarabkák könnyen a kukában végezhették volna, de az utolsó pillanatban sikerült néhányat kimenekíteni a partfisok elől – újságolta kollégánk, aki hétfőn már szerkesztőségünkben mutatta be a különleges ereklyét. 

VERSTAPPEN, Max
A futamgyőztes Max Verstappen eltört serlege a Forma-1-es Magyar Nagydíj eredményhirdetésén
Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

15 millió forintot ér(t) az F1-es herendi trófea 

Az Origo hétfő reggeli cikke szerint a mintegy 15 millió forintos értékkel bíró trófea darabjaira hullását ugyan Verstappen és Norris nem vette véresen komolyan, kiderült, hogy Verstappennek nem csak az eltört trófea lesz a vitrinjében. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra elnöke az M4 Sportnak elmondta, hogy a holland néhány héten belül kézhez kaphat egy vadonatúj, frissen gyártott díjat, hiszen újragyártják Verstappen Herendi trófeáját. 

A nagydíj hivatalos sajtótájékoztatóján dr. Schmidt Ádám, a HM sportért felelős államtitkára (b), dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra igazgatója (k) és Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója mutatta be a dobogósok trófeáit
Fotó: Szabó Dániel / Forrás: Nool

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában