Rally

2023.07.06. 20:00

A szécsényi Vincze Ferenc és navigátora vezeti az országos rally bajnokságot

A HUMDA Országos Rally Bajnokság (ORB) idei szezonjának harmadik futamát legutóbb Pécsett rendezték meg. A Salgó Rally után pedig a Mecsek Rallyet is a szécsényi Vincze Ferenc és navigátora, Percze Nándor nyerte meg. A versenyzőpáros a kiváló teljesítménynek köszönhetően jelentős fölénnyel vezeti az országos bajnokságot.

Lászlók Judit

Vincze Ferenc (jobbra) és Percze Nándor magabiztosan vezetik az összetettet

Fotó: Danyik Bence

Vincze Ferenc portálunk érdeklődésére elmondta, az idei szezonban eddig a Mecsek Rallye volt a legnehezebb versenyük. Egyrészt a mecseki pályák nem könnyűek, de most az időjárás tovább nehezítette azokat a futam bizonyos pontjain. Kifejtette, a verseny első napján, az első körben még kemény keverékű gumit használtak, ami utólag nem bizonyult jó döntésnek – talán a közepes keverékkel kicsit gyorsabbak lehettek volna, de igyekszenek ebből is tanulni. Ettől függetlenül az időik nem voltak olyan rosszak, mint amilyennek érezték, és harcban voltak az első helyért.

– Szombat reggel aztán Velenczei Ádámék hibáztak az első szakaszon, így ismét az élen találtuk magunkat. Mi azon a gyorsaságin egyáltalán nem akartunk kockáztatni, ezért óvatosan jöttünk a nedvesebb úton. A következő rajt után aztán nem volt őszinte a mosolyunk. Hatalmas eső esett, miközben a többiekhez hasonlóan slick gumin voltunk, így ezen a részen csak nagyon lassan tudtunk autózni. Szerencsére, az időnk nem lett rossz, mert a többiek sem tudtak sietni ilyen körülmények között – fogalmazott Vincze Ferenc. Hozzátette: – Azonban a hetvehelyi szakasz már száraz volt, innentől kezdve pedig sikerült végig lendületesen, tempósan autózni, és a hátralévő négy gyorsasági szakasz mindegyikét megnyerni.

A rallys kiemelte, a verseny során nem vállaltak kockázatot, így a power stage-re sem úgy álltak oda, hogy mindenképpen kell az öt pont, de szerencsére jól alakult számukra minden. Mint mondta, akadt egy kisebb műszaki problémájuk a hátsó differenciálművel, de ez nem hátráltatta őket jelentősen. Végül sikerült megnyerniük a versenyt, és a maximális pontszámot begyűjteni.

– Nagyon örülünk, hiszen most először sikerült megnyerni a Mecsek Ralit. Nagyon jó érzés egy ilyen szép városban, mint Pécs és ilyen klasszikus pályákon győzelmet aratni. Emellett ez a helyszín egyébként is kedves számomra, hiszen 2019-ben itt tudtuk bebiztosítani a magyar bajnoki címet. Az autónk az említett apróságot leszámítva ismét hibátlanul működött és nagyon elégedettek vagyunk vele, illetve az abroncsok is tökéletesen működtek, sőt a melegebb időjárási viszonyok között is nagyszerűen vizsgáztak – értékelte a versenyt a szécsényi pilóta. Hozzáfűzte, Percze Nándorral nagyon jó a közös munka, meg van az összhang, illetve a navigátornak nagy szerepe van abban, hogy eddig ilyen sikeresen tudtak szerepelni. Hangsúlyozta, tényleg minden jól működik egyelőre, Mindezt pedig az elmúlt három futam is alátámasztja, hiszen a maximálisan megszerezhető 105 pontból 98-at sikerült begyűjteniük. 

– Ennek köszönhetően ki tudtunk építeni egy kisebb előnyt a bajnokságban, de ez nem változtat a hozzáállásunkon: a célunk továbbra is a bajnoki cím megszerzése. Ennek megfelelően szeretnénk versenyezni, összességében nem szeretnénk hibázni, kiesni, csak jó és pontot érő helyeken szeretnénk célba érni a folytatásban is – mondta Vincze Ferenc. 

Az ORB következő állomása a Veszprém Rallye lesz majd augusztus elején, ami ismét murvás felületen zajlik. Bár a versenyző úgy véli nem feltétlenül ők lesznek az esélyesek, de mindent megtesznek majd a lehető legjobb eredmény elérése érdekében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában