Rali

2022.10.24. 14:35

A szécsényi Vincze Ferenc életének meghatározó eleme a benzingőz

A szécsényi Vincze Ferencnek – a korábbi Magyar Rally bajnokság győztese – az autósport szeretete gyermekkorára nyúlik vissza.

Sz. F.

Vincze Ferenc 2012-ben eldöntötte, hogy a rally sportágban fog tovább versenyezni

Forrás: Nool

Fotó: Szenográdi Ferenc

Ötéves korában kapott a szüleitől benzinmotoros gokartot, majd édesapjával elment Kecskemétre, az országos gokart bajnokságra, s a fiú ott elhatározta, hogy ezt a sportágat fogja választani. A szülei támogatták ennek a megvalósításában, így az édesapja vásárolt a fiának bajnoki futamokra is alkalmas gokartot. 

Élete első versenye 1998-ban volt, amikor éppen, hogy betöltötte a hetedik életévét. A 7-13 évesek korcsoportjában a 20 induló közül negyedikként ért célba. A következő évben az összetett verseny második helyén végzett. Ezt követően még jó néhány versenyen bizonyította tehetségét.
Ezt követően autóba szállt és Vincze Márton – aki meghatározó alakja volt a szécsényi autósportnak, de már sajnos nincs köztünk – javaslatára kipróbálta magát a szlalom versenyzésben is. Vincze Márton autójával állt rajthoz, s a második helyen végzett. A győzelmet Vincze Márton szerezte meg.

Jól ment a szlalomozás

A család örült a fiú sikerének, édesapja vásárolt neki egy kisebb kaliberű versenyautót, amellyel többszörös országos szlalom bajnok volt, valamint megnyerte a Közép-Európa Kupát is. Tudta, hogy az autósport igazi versenyszáma a rally. Így 2012-ben eldöntötte, hogy a rally sportágban fog tovább versenyezni. A magyar bajnokság harmadosztályában több mint száz induló közül a harmadik helyet szerezte meg, ami komoly sikert jelentett a számára. A következő évben megnyerte a harmadosztályban a bajnokságot. Teljesítménye alapján a következő évre megkapta a jogosultságot az első osztályban való versenyzésre.

Bajnoki címig vitte

Az első alkalommal 2014-ben még csak két futamon indult, hogy kipróbálja magát és az autóját. Az elkövetkező három évben viszont már az övé volt a bronzérem. Sikeres év volt számára 2019, ahol a nyolc futamból hatot megnyert, s így ő lett Magyarország bajnoka, majd egy év múlva a bronzérmet vehette át.

A 2021-es évet kihagyta, az országos rally futamokon nem indult el, viszont rajthoz állt a Szilveszteri Kupán, ahol 250 induló közül megszerezte a győzelmet.

Az idén visszatért a Korda Racing Team-hez. Hat futamon már túl vannak, és még egy van hátra, amelyre novemberben kerül sor. Idén a norvég világbajnok, Ostberg Mads is részt vesz a magyar bajnokság futamain, ami természetesen megnehezíti a magyar versenyzők dolgát. Vincze Ferenc jelenleg összesítésben a norvég versenyző mögött a második helyen áll, ami fontos számára, hogy a magyar versenyzők közül a legjobb. Igaz matematikai esélye még van a bajnoki cím megszerzésére, de ha nem sikerül, akkor is örülni fog a második helynek, amivel ő lesz a legjobb magyar pilóta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában