Kézilabda

2021.09.07. 13:45

Edzésbe álltak a salgótarjáni kézisek, gőzerővel készülnek a bajnokságra

A Csépe Salgótarjáni Strandépítők KC férficsapat tízéves NB II.-es életében, a 2020–2021-es bajnoki év jelentette a csúcsot.

NMH-interjú

A Salgótarjáni Strandépítők KC 2020–2021-es NB II.-es bajnokcsapata

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Az NB-s tagságuk során legjobb, legeredményesebb, legsikeresebb bajnoki évét zárták, hogy 42 ponttal, hatpontos előnnyel magabiztosan nyerték meg az NB II. Északi csoport bajnokságát. Ezzel az eredménnyel elérték, hogy az átszervezés alatt álló NB I/B-be osztályozó nélkül egyenes ágon jutottak fel. A feljutásról és a várható NB I/B szereplésről, tervekről, változásokról kérdeztük Rácz Viktort, az egyesület elnökét.

– A csapatnak remekül sikerült a tízéves jubileum.

– Igen. Szépen ünnepeltük a 10. NB II.-es tagságunkat, egy rendkívül nehéz és kiszámíthatatlan bajnokság megnyerésével. Ráadásul elég nagy nyomás volt a csapaton és a vezetőkön, hogy a hat NB II-es csoportból a legjobb kettőben végezzünk, amely egyenes ági feljutást eredményezett az NB I/B osztályba. Szerencsére ezt a terhet el tudtuk viselni. A szerencsén kívül az elmúlt tíz szezon során fokozatosan fejlődtünk, építkeztünk, amely végül beérett az osztálylépéssel.

– Milyen változásokat jelent a jövőre nézve a magasabb osztályba való lépés?

– Nagyon nehéz kihívás előtt állunk, mivel mondhatni a „legnehezebb” időszakban jutottunk fel az NB I/B-be, amikor is a Magyar Kézilabda Szövetség átalakítja a másodosztály versenyrendszerét. A korábbi két 12 csapatos keleti és nyugati osztályt ebben a bajnokságban 10–10 csapatra csökkentették, amely az alapszakasz után felsőházi és alsóházi rájátszássá minősül. A két osztály első 5–5 helyezettje a felsőházban küzd tovább, míg az 6–10 helyezettek az alsóházban küzdenek. Itt hozzátenném, hogy az alsó ház 10 csapatából 6 kiesik, míg a 7–10. helyezettek osztályozót játszanak majd az NB II.-es bajnokokkal. Ezt követően a 2022–2023-as bajnokság pedig már egyosztályos NB I/B-vel fog elindulni. Az, hogy a bajnokságban indult csapatok 30%-a kiesik, rendkívül nehézzé teszi számunkra az első szezont. Ezen okokat figyelembe véve szerettük volna megerősíteni keretünket és a szakmai stábban is változásokat terveztünk. A hazai mérkőzések rendezésénél is pluszfeladatok terhelnek minket innentől kezdve, élő online jegyzőkönyvvezetésre kell átállnunk, biztonságtechnikai, beléptetési szempontból is szigorodnak a szabályok, valamint kötelező lesz a kamerafelvétel is.

A Salgótarjáni Strandépítők KC 2020–2021-es NB II.-es bajnokcsapata
Fotó: L. B. / NMH

– Magasabb szintű bajnokság, magasabb szintű költségvetést is von maga után.

– Ez így van. Komoly kihívás egyesületünk vezetőinek. Hosszú távú építkezésünknek hála, stabil alapokon állunk, azonban további szponzorok bevonásán dolgozunk, amely záloga lehet a biztos jövőnek. Szurkolóink a pandémia időszakában nem látogathatták a mérkőzéseinket, így picit „elszoktak” tőlünk, bízunk benne, hogy egy végletekig küzdő, harcos, szimpatikus csapatot építve sikerül őket visszacsábítani a nézőtérre és újra igazi hazai pályává tudják varázsolni frenetikus szurkolóink a mérkőzéseket.

– Ismerve a versenykiírást, miként készülnek, és milyen célokkal vágnak neki a magasabb szintű megmérettetésnek?

– A felkészülést július 26-án kezdtük heti négy edzéssel. A srácok azonban már július elején elkezdték az egyénileg kiadott fizikai felkészülési feladatok végzését. Valamint az augusztusi időszakban heti két délelőtti edzéssel is próbáltuk csiszolni a csapatjátékot. Hat edzőmérkőzést játszottunk kizárólag erős NB I/B-s ellenfelekkel, valamint a tavaly még EHF kupában indult NB I.-es Gyöngyös csapatával. Ezen mérkőzések nagyon jól szolgálták a felkészülésünket, és megmutatták, hol tartunk, valamint kihozták azokat a játékelemeket, amelyekben még a rajtig fejlődnünk kell. Elsődleges célunk természetesen a bennmaradás, amely az alapszakasz után akkor lenne biztos, ha a Keleti csoport 5. helyén végzünk legalább. Titkon ebben bízunk, azonban tudjuk, hogy ez nagyon nehéz lesz, mivel számos csapat is ezért a pozícióért fog küzdeni. Amennyiben alsóházba kerülünk, akkor érdekes lesz a számolgatás, mivel az egymás elleni eredményeket visszük magunkkal. Alsóház esetén nem lehet más a célunk, mint a négy osztályozós pozíció egyikének megszerzése.

– A játékoskeretben és a szakmai stábban milyen változások, erősítések várhatók?

– A legfontosabb, hogy sikerült egy nagyon tehetséges és ambiciózus fiatal edzőt megnyerni Bíró Balázs személyében céljaink elérése érdekében. Balázs májusban kulcsjátékos volt az NB I.-be feljutó Kecskemét csapatánál és NB I.-es ifjúsági csapatokat irányított edzőként korábban. Több éven át volt első osztályú játékos, nagy tapasztalattal rendelkezik. Nálunk elsődlegesen a vezetőedzői feladatokat fogja ellátni, de amennyiben szükséges, még játékosként is helyt fog állni. Távozott a csapattól Lőrik Tamás és Dóczi Dávid, míg Ivitz Balázs abbahagyta a játékot. A csapat magja viszont együtt maradt, amely stabilitást tud jelenteni. Erősítésként „hazatért” saját nevelésű játékosunk, az NB I.-es Dabas csapatától Hajdú Péter, aki támadásban és védekezésben is kulcsjátékos lehet. Beálló pozícióba és 3-as védőbe érkezett Székely Nikola Békésről, jobb átlövő pozíciójába Gyimesi Máté a Budai Farkasoktól, míg a nemzetközi és NB I.-es tapasztalatokkal is bíró Szabó Péter kapus érkezett. A keretet alkalmasnak tartjuk a céljaink elérésére, mert az eddigi elvégzett munka bizonyítja a rendkívül jó hozzáállást, és hogy jó úton járunk. Várjuk a hazai mérkőzéseinkre a szurkolóinkat, mert nagyon nagy szüksége lesz a csapatnak a megszokott sportszerű szurkolói támogatásra, buzdításra, szurkolásra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában