interjú

2020.04.27. 06:50

Otthonában folytatja edzéseit a szügyi falmászótehetség

Vályi Gergő a hazai versenymászás legnagyobb sikerét érte el tavaly ősszel az oroszországi Voronyezsben rendezett Ifjúsági Európa-bajnokságon: aranyérmet szerzett. Az idei évben is nagy célokat tűzött ki maga elé, a járvány azonban közbeszólt. A fiatal sportolóval beszélgettünk arról, hogy milyen kihívások elé állítja őt a jelenlegi helyzet.

Lászlók Judit

Vályi Gergő hamar alkalmazkodott a járvány miatt kialakult rendkívüli helyzethez

Forrás: NMH

Fotó: (c)Torjay Foto

– Hogyan telnek most a napjai?

– A járványügyi helyzet miatt természetesen én is otthon tartózkodom. A nap nagy részében egyedül, mivel szüleim dolgozni járnak. Persze nem unatkozom, mert a tanáraim gondoskodnak róla, hogy a napom nagy része tanulással teljen. Délelőtt és a délután egy részében is tanulok és a beadandó feladatokat készítem el. A délutáni órákban és kora este van lehetőségem edzeni. Hétvégén pedig tudunk egy kicsit a közeli erdőkben, hegyeken kirándulni a családommal, valamint megsétáltatjuk a kutyáinkat. Szerencsére a kis falu, ahol élek, csodálatos földrajzi fekvésű, szép természeti környezet veszi körül.

– Hány megmérettetés maradt el, amelyen részt kellett volna vennie?

– Sajnos számtalan hazai és nemzetközi verseny elmaradt. De mint tudjuk, az olimpiát is elhalasztották, ami példa nélküli a sporttörténelemben. Folyamatosan lettek volna magyarkupa-fordulók az ország különböző városaiban, emellett készültem az Európa-kupa-fordulókra, a voronyezsi világbajnokságra és a szintén oroszországi Permben megrendezendő Európa-bajnokságra.

Vályi Gergő hamar alkalmazkodott a járvány miatt kialakult rendkívüli helyzethez
Fotó: NMH

– Milyen hatással van önre, illetve a felkészülésére a kényszerpihenő?

– Természetesen mélyen lesújtott engem is és a sporttársaimat is, ugyanis eleinte el sem tudtuk képzelni, mihez fogunk kezdeni, hogyan fogunk edzeni. De sportolók vagyunk, a fegyelmezettség az életünk része egyébként is, ezért hamar alkalmazkodtunk a rendkívüli helyzethez. Tőlem amúgy sem áll távol az otthoni edzés. Vidéki lévén leleményesnek kell lennem, hiszen az edzőtermek Budapestre koncentrálódnak. A felkészülésemet töretlenül folytatom, annyi különbséggel, hogy nem járok konditerembe, hanem otthon edzek. Van egy kis épített műfalam a kertben, ott végzem el a boulder (sziklamászó) edzéseket. A nehézségi – köteles – edzés már nehezebb kérdés, de ezt is próbáljuk biztonságosan megoldani. Ha tehetjük, a szüleimmel hétvégénként elmegyünk a Dunazug-hegységben található Kis-Gerecse sziklára, ahol számomra megfelelő nehézségű utakat mászhatok meg. Most értékelődnek fel igazán azok a felhőtlenül együtt töltött mászások, a hegyekben történő edzőtáborozások, amelyek eddig teljesen természetesek voltak.

– Milyen hatással van a sportágukra a jelenlegi helyzet?

– Mondhatnám, hogy a hegy- és sziklamászók ott fogják folytatni a járvány levonulása után ahol abbahagyták, de ez nem volna helytálló kijelentés. A mászó és versenymászó sporttársaimat ismerve egyikük sem hagyta abba mászást, legfeljebb megkereste hozzá a biztonságos megoldást. A versenymászás megítélésem szerint felmenő ágban van, hiszen olimpiai sportággá nyilvánították. Természetesen, mint minden sportágban, több nehézséget is okoz a járvány, a közös edzések elmaradnak. De a mászók leleményesek, a legkisebb kövön is tudunk boulderezni, és megkeressük a megoldást arra, hogy formában tartsuk magunkat. Sokkal inkább nehezebb a járvány mentális következményeit feldolgozni, hiszen a mászásban az a legjobb dolog, hogy a barátainkkal, a sporttársainkkal közösen végezhetjük. A mászás legalább ugyanannyira szól a barátságról, mint a sportról. De bizakodóak vagyunk, és úgy gondoljuk, ha betartjuk a szabályokat, akkor ezzel elősegítjük, hogy minél hamarabb együtt edzhessünk. Szerintem most az a legfontosabb, hogy minél kevesebb ember essen áldozatul a járványnak. Ezért kell nekünk is szigorúan betartani az előírásokat.

– Hogyan tud most edzeni? Hogyan tartja az edzőjével, illetve a sporttársakkal a kapcsolatot?

– Természetesen az edzések is otthoni környezetben történnek. Az erősítő edzéseket szintén el lehet végezni otthon. Az edzőimmel és a sporttársaimmal, valamint a barátaimmal is online tartom csak a kapcsolatot. Megpróbálunk minden szabályt betartani, hogy minél előbb együtt lehessünk.

– Még iskolába jár, hogyan birkózik meg a digitális oktatás nehézségeivel?

– Megbirkózok vele, de egyáltalán nem tetszik ez a megoldás. Persze most nincs más lehetőség, azonban sokkal jobb volt az iskolában tanulni. Ezért már várom, hogy visszatérhessünk a hagyományos oktatási formához.

– Ön szerint mikor vehet majd részt újra versenyeken?

– Nehéz volna ezt megjósolni, de ezen a téren is bizakodó vagyok. Úgy vélem, ha minden jól alakul, akkor az őszi versenyeken már részt vehetünk. Én és versenymászó sporttársaim is folyamatosan edzünk addig is, mondhatni a rajtgépben állunk. Amikor pedig zöld utat kapunk a versenyzésre, ott leszünk és számolni kell velünk.

Korosztályos bajnok és az Európa-kupán is diadalmaskodott

A tizenöt éves Vályi Gergő, becenevén Gege, jelenleg a szüleivel él Szügyben. A balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium 9. osztályának jeles tanulója. Hobbija a sziklamászás, a túrázás és a síelés. A nehézségi edzője Beliczki Péter, boulderedzője Schmidt Tamás. Eredményei: 1. hely Európa-kupa Ifi B sorozat (2019), Világbajnokság Ifi B 7. hely (2019), Európa-bajnokság Ifi B Boulder 5. hely (2019), Európa-bajnokság Ifi B Lead 1. hely (2019), Alpok-Adria Kupa-sorozat U16 1. hely, XLVI. Aggtelek Kupa Hegy- és Sziklamászó Fesztivál (nyílt) első hely. Mind a boulder, mind a nehézségi versenyszámban korosztályos magyar bajnok. Nehézségi mászásban nyílt férfikategóriában is megszerezte már a magyar bajnoki címet. Korábban a Nógrád Megyei Hírlap Év embere című szavazásán a harmadik helyet szerezte meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában