Program

2024.06.23. 13:28

Múzeumok Éjszakája: programokkal telt meg a salgótarjáni intézmény az éj leple alatt

Megtelt élettel a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum sötétedés után szombat este. A Múzeumok Éjszakája során az érdeklődők megannyi színes programra bukkanhattak. Kicsik és nagyok, gyermekek és felnőttek egyaránt találtak a szívüknek kedves, érdeklődésüket felkeltő műsort, foglalkozást vagy éppen előadást a különböző tárlatok megtekintése között.

Veres Edina

Idén is csatlakozott a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum és Bányászati Kiállítóhely a Múzeumok Éjszakája országos rendezvényhez, amelynek fő témáját az Európa-bajnoksághoz kapcsolódva a Gólpassz jelentette.

Sok érdeklődőt vonzott a Múzeumok Éjszakája
Sok érdeklődőt vonzott a Múzeumok Éjszakája
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Shah Gabriella múzeumigazgató portálunk kérdésére megerősítette, hogy akárcsak országszerte, úgy Salgótarjánban is sok program szólt a fociról.

– Mi egy kis labdarúgáshoz és futball-legendákhoz kötődő kamarakiállítással készültünk a tárgyi gyűjteményünkből, illetve dr. Csongrády Béla közíró beszélgetett a legendás Szalay-Rápás-Básti labdarúgó hármassal. Természetesen a bányászati kiállítóhely sem maradt le a focis programok terén, hiszen ott dekázóversenyen tehették próbára ügyességüket a látogatók – sorolta a programokat Shah Gabriella, aki azt is elárulta, hogy a sport mellett természetesen zene és tánc is színesítette a múzeumi „egyéjszakás” kalandot.

Ezzel kapcsolatban hozzátette: a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és diákjai töltötték meg dallamokkal a múzeum falait egy hangverseny során, majd a Múzeum téren a Nógrád Táncegyüttes félórás műsorát csodálhatta meg a közönség, akiket az együttes tagjai a nem sokkal később kezdődő táncház ideje alatt meg is táncoltattak. A zene, mint programelem természetesen a bányászati kiállítóhelyen is felbukkant, ahol a Bányász-Kohász Dalkör folytatva a hagyományokat, zenés tárlatvezetést tartott az érdeklődőknek.

Múzeumok Éjszakája: kiállításmegnyitó is színesítette a salgótarjáni programot

A Karancs Szálló történetét bemutató „Volt egyszer egy Karancs…” című időszaki tárlat is a Múzeumok Éjszakája során tárta fel először kapuit az érdeklődők előtt a kiállításmegnyitót követően.

– A tárlat apropóját az adja, hogy épp hatvan évvel ezelőtt építették a szállót, amely szintén egy olyan nevezetes épülete Salgótarjánnak, mint a Dornyay Turistaház. Ez utóbbit a múzeumi kollégák segítségével szépen fel tudtuk belülről kiállításokkal díszíteni. A Karancs Szállóval kapcsolatban ugyancsak várjuk, hogy az épület sorsa kedvező irányba forduljon, és reméljük, hogy az utódaink egy olyan tárlatot rendezhetnek majd be ott évek múltán, amely egy élő szállóról szólhat – fejtette ki Shah Gabriella, aki arra is kitért, hogy a Múzeumok Éjszakája során több múzeumpedagógiai foglalkozáson is részt vehettek kicsik és nagyobbak egyaránt, míg a legapróbb múzeumlátogatóknak A kis herceg című időszaki kiállításhoz kínáltak programokat.

Többeket vonzott a vármegyeszékhely történetét bemutató interaktív fal is, míg az Üvegváros nevet viselő tanulmányi raktárban üvegfestésben csillogtathatták meg ügyességüket a megjelentek, akik emellett a múzeum kiállításait is megtekinthették tárlatvezetéssel.

Sétálófüzet fedte fel az izgalmas feladatok helyét a kiállításokon

– Az idei program annyiban tér el az előző évekétől, hogy a Nógrád az új korban című állandó kiállításunkat lebontottuk. Jelenleg készül az új, 360 négyzetméteren elterülő történeti tárlat, amit a nyár folyamán nyitunk majd meg a látogatók előtt – húzta alá a múzeumigazgató, aki ezután megköszönte a támogatást azoknak a cégeknek és vállalkozásoknak, akik segítségével a tombolahúzás pillanatai is izgalommal tölthették meg a látogatók szívét.

Shah Gabriella végül azt is elmondta: annak érdekében, hogy még izgalmasabbá tegyék az érdeklődők számára az éjszakai múzeumi kalandot, készítettek egy sétálófüzetet is. Annak segítségével a látogatók az intézmény kiállításait bejárva játékos feladatokra bukkanhattak. Azokat megoldva egy nyereményjátékban vehettek részt és kaphattak a salgótarjáni múzeumban töltött éjszaka emlékét őrző ajándékot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában