Ünnepi Könyvhét

2024.06.22. 17:30

A Karancs vidéke ihlette a nagykanizsai költő új verseskötetét

Immár 95. alkalommal nyitották meg a napokban a nagykanizsai könyvtárban az Ünnepi Könyvhetet, amelyen K. Sabján Ferenc nyugalmazott tűzoltó, költő legújabb verseskötetét mutatta be. A könyvben szereplő szerzeményeket a palóc táj és a Karancs vidékének természeti szépsége ihlette.

Sipos Nina Vivien

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) idén 95. alkalommal rendezte meg júniusban a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményét, az Ünnepi Könyvhetet. A programsorozat alkalmából K. (Karancsi) Sabján Ferenc „Csendes üzenet” című verseskötetét mutatta be a napokban a nagykanizsai Halis István Város Könyvtárban. A rendezvényen Balogh László polgármester mondott ünnepi köszöntőt, majd a kötet bemutatója következett, amelyben közreműködött Bali Judit és Vincze Ferenc versmondó is.

A Karancs vidéke ihlette az új verseskötetet
A Karancs vidéke ihlette az új verseskötetet
Forrás: Beküldött fotó

Messzire viszi a Karancs vidékének jó hírét

K. Sabján Ferenc a „Csendes üzenet” című kötetének hátoldalán az életéről mesél az olvasóknak: a költő 1954-ben született Nagykanizsán, s már gyermekkora óta vonzotta őt a tűzoltói hivatás, így pályafutását 1975-ben kezdte meg szülőhelyén. Három évig Salgótarjánban is szolgált, ahol jövendőbeli feleségével ismerkedett meg.

Tűzoltóként egészen nyugdíjba vonulásáig Nagykanizsában élt, de amikor csak teheti visszajár a Karancs vidékére, amely a megyeszékhelyen való tartózkodása alatt nőtt a szívéhez. Számos költemény került ki a kezei közül a Karancsról, például a Palóc Olimposzon című verse a Karancs-hegyen található Szent Margit-kápolnánál született meg.

Az idén megjelent új verseskötetben szereplő irodalmi szerzemények sok szállal kötődnek a palóc táj természeti szépségéhez, amelyekből Sabján Ferenc a bemutatón adott egy kis ízelítőt a látogatóknak és az érdeklődőknek.

Elismerték lelkiismeretes munkásságát

2007 decemberében a salgótarjáni székhelyű Palóc Parnasszus pódiumújság szerkesztősége a „Karancs Kanizsai Követe” címmel ruházta fel K. (Karancs) Sabján Ferencet. Portálunk az írónak szánt elismerő levél egy másolatát is megkapta, melyben az áll: „Eleddig még senki nem kapott tőlünk ilyen elismerést, de úgy gondoltuk, hogy te ezt, tevékenységeddel, munkásságoddal, szerető odaadásokkal méltán kiérdemelted. Viseld ezen általunk létrehozott címet – és a nevedben a „K” betűt – jogos büszkeséggel! Ezúton is, e helyről is, a Palóc Parnasszus szerkesztősége nevében megköszönöm, amit e tájhaza, a Karancs és környéke szépségei, irodalmi, szellemi értékei, szélesebb körben való megismertetéséért tettél” –  írta Sándor Zoltán szerkesztő a költőnek, amely mellé egy oklevél is társult.

Több verseskötete jelent meg

Sabján Ferencnek sok neves verseskötete jelent már meg az évek alatt: a Meghalnak az álmok 1996-ban, A nyílt titkokon 1999-ben, Az Érzelmek hálójában 2001-ben, a Hogy rád bízhassam 2003-ban, illetve a Vers és én című kötete 2006-ban. A költő verseit az eszperantó nyelv közvetítésével húsz különböző nyelvre fordították le, többek között albán, angol, baszk, észt, finn, francia, német, holland, román, gael-ír, máltai, illetve japán nyelvekre.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában