Seregszemle

2024.05.25. 19:40

Tavaszi Tárlat: díjazták a legjobb alkotókat Salgótarjánban

Festmények, plasztikák, szobrok, grafikák is sorakoznak a Dornyay Béla Múzeumban, ahol szombaton nyílt meg a 37. Salgótarjáni Tavaszi Tárlat. A képzőművészeti alkotások seregszemléjén díjakat is átvehetettek a kiállítók.

Gulyás Edina

Díjazták az alkotókat

Forrás: Nool

Fotó: Gulyás Edina

Idén immár 37. alkalommal rendezik meg a Salgótarjáni Tavaszi Tárlatot, aminek a Dornyay Béla Múzeum ad otthont. A hazai képzőművészeti alkotások seregszemléjén 67 művet, festményt, plasztikát, szobrot és grafikát láthattak az érdeklődők. Az ünnepségen díjakat is átadtak. 

Tavaszi Tárlat, megnyitó
Shah Gabriella köszöntőt mondott a Tavaszi Tárlaton
Fotó: Gulyás Edina / Forrás: Nool

A Tavaszi Tárlat megnyitóján díjakat adtak át

A megjelenteket dr. Shah Gabriella, a múzeum igazgatója köszöntötte. Rövid beszédében kifejtette: ezen a napon számos ok mutatkozik az ünneplésre, hiszen amellett, hogy 67 színvonalas alkotást tekinthettek meg az érdeklődők a tárlaton, illetve díjakat adtak át, születésnapot is ünnepeltek. A múzeum ugyanis 1959. május 24-én nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. 

– A kortárs magyar képzőművészek bemutatkozása komoly hagyományokra tekint vissza a Dornyay Béla Múzeum életében. A Tavaszi Tárlat elődjének tekinthető észak-magyarországi területi képzőművészeti kiállítást 1965-ben nyílt meg először Salgótarjánban. Az 1970-es évek elejéig ez nyújtott bemutatkozási lehetőséget a régió festő és grafikus művészei, szobrászai számára – hangsúlyozta dr. Dániel Zoltán, Salgótarján alpolgármestere. –A tárlat az 1980-as évektől vált országos rangúvá és begyűjtésűvé. 

Tavaszi Tárlat
Több mint hatvan színvonalas alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők
Fotó: Gulyás Edina / Forrás: Nool

A hazai képzőművészet seregszemléjévé vált a tárlat

Mint mondta, a kiállítás mára igazi tárlattá, a hazai képzőművészet seregszemléjévé vált, és ez a tendencia napjainkban is folyamatos. A rendezvény szervezőinek törekvése változatlan: teret adni a hazai kortárs képzőművészet tendenciáinak, bemutatni annak minél szélesebb spektrumát. Az alpolgármester arra is kitért: számos hazai festő, grafikus és szobrászművész vállalta idén is a megmérettetést. Több száz beérkezett alkotás közül a szigorú szakmai zsűri 67 művet ajánlott kiállításra. Vannak évről évre visszatérő művészek, közöttük megtalálhatók Salgótarján és a vármegye kiválóságai is. Azt is örömmel tapasztalják, hogy a pályázók között sok a fiatal. 

– Az idei tavaszi tárlat anyaga rendkívül gazdag, sokszínű, utat engedve a legújabb és a klasszikus törekvéseknek egyaránt. Az alkotások jól reprezentálják napjaink legfontosabb irányvonalait és e sokféleségben mindannyian megtalálhatjuk a hozzánk legközelebb álló művet – húzta alá dr. Dániel Zoltán. 

A műfaj és a technika sokszínűsége jellemzi a kiállítást

A tavaszi tárlatot Grászli Bernadett művészettörténész, a veszprémi Művészetek Háza igazgatója nyitotta meg.

– Ha körülnézünk a kiállítótérben láthatjuk, hogy a műfaji és a technikai sokszínűség idén is jellemzi a Salgótarjáni Tavaszi Tárlatot, láthatók festett táblaképek, plasztikák, művészkönyvek is – ismertette az igazgató, aki megköszönte a Dornyay Béla Múzeum csapatának azt a munkát, amivel szervezte, előkészítette és megvalósította a tárlatot. Hozzátette: reményei szerint a tavaszi tárlatok közössége a jövőben sok új együttműködéssel gazdagodik, nem csak Veszprém és Salgótarján tengelye között, hanem az ország más pontjaival is összekapcsolódva. 

Grászli Bernadett művészettörténész nyitotta meg a nagy múltú kiállítást
Fotó: Gulyás Edina / Forrás: Nool

A legjobb alkotókat ismerték el

A megnyitó ünnepségen adták át a 37. tavaszi tárlat díjait is.  Salgótarján megyei jogú város nagydíját Botos Zoltánnak ítélték. A Kulturális és Innovációs Minisztériuma díját Király György, a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata elismerését pedig Tuzson-Berczeli Péter vehette át. A Magyar Festők Társasága Székely Móri Mártát díjazta. A Dornyay Béla Múzeum díját Krajcsovics Éva, míg a múzeum grafikai díját Simon Zoltán kapta meg. A tárlaton felsorakozó alkotásokat július 31-ig látogathatja a közönség. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában