Tervek

2024.03.30. 11:27

Tanösvényt hoznának létre a Madách-kutatók tiszteletére Csesztvén

Csesztve önkormányzata 2023-ban a nehézségek ellenére is több mint 110 millió forint pályázati forrásból fejleszthette a községet. Azonban az elmúlt évben több villámárvíz is sújtotta a települést, ezért az önkormányzat az idei legfontosabb feladatának tartja, hogy a már megítélt vis maior támogatásból a falun keresztül folyó patak medrét kitisztítsa. Ezenkívül pedig számos tervük van még erre az évre.

Lászlók Judit

A Madách Imre Emlékház környékén szeretnének egy tanösvényt is kialakítani

Forrás: Beküldött fotó

Sikeresen zárták a tavalyi évet

Kalmár Attila, Csesztve polgármestere portálunk érdeklődésére elmondta: pénzügyi szempontból egy nehéz évet tudhatnak maguk mögött, azonban mindezek ellenére az önkormányzatnak sikerült az évek óta fennálló tartozását rendezni Szügy felé, amellyel közös önkormányzati hivatalban működnek.

– Ezenkívül sikerült lezárnunk a még futó pályázatainkat. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszban elnyert több mint 100 millió forintból építhettünk csapadékvíz-elvezető rendszert a községben. A Magyar Falu Program által pedig közel 15 millió forintból vásárolhattunk új kisbuszt a tanya-és a falugondnoki szolgálathoz. Továbbá szintén ebben a programban több fontos eszközt is sikerült beszereznünk a zöldterületek karbantartáshoz, így most már elmondhatjuk, hogy jól felszerelt az önkormányzat eszközparkja – hangsúlyozta a polgármester, aki beszélt arról is, hogy tavaly Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából havonta rendeztek olyan programokat, amellyel az író emléke előtt tisztelegtek. Ezek közül kiemelkedett az augusztusban megtartott nagyszabású megemlékezés is, amelyen Madách Imre író és Arany János költő barátságát idézték fel a Madách Imre Emlékház udvarán.

A polgármester kiemelte továbbá: az év végén pedig a Csesztvei Hagyományőrző és Kulturális Egyesület elkészítette mézeskalácsból a Madách Imre Emlékház kicsinyített mását, amely a mai napig megtekinthető az emlékházban.

Az idei esztendőre is számos tervük van

Ezután Kalmár Attila kitért az idei terveikre is. Mint mondta: az elmúlt évben több villámárvíz is sújtotta a településüket. A már megítélt vis maior támogatásból pedig a falun keresztül folyó patak medrét szeretnék kitisztítani. A polgármester szerint a legfontosabb feladatuk 2024-ben ennek a beruházásnak a megvalósítása.

– Természetesen mindezen kívül is számos tervük van még, és a lehetőségeinkhez mérten próbáljuk majd fejleszteni Csesztvét – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: – Ebben az évben van Madách Imre halálának 160. évfordulója, ebből az alkalomból szeretnénk majd egy nagyobb rendezvényt tartani. Továbbá a testvértelepülési kapcsolatainkat egy erdélyi községekkel is kívánjuk bővíteni.

A polgármester kifejtette továbbá, hogy a terveik között szerepel még a Madách Imre Emlékház udvarának a parkosítása, illetve annak környékén szeretnének egy tanösvényt is kialakítani Kerényi Ferenc és Andor Csaba Madách-kutatók emlékére. Kiemelte: az érintett ösvényen vadgesztenyefa- csemetéket ültetnek majd el. Ezenkívül pedig a település zöldterületeinek a karbantartása is fontos volt, hiszen a falu központjában sok az idős és túlnőtt fa. Ezért az utóbbiakat már vissza is vágták.

Kalmár Attila elmondása szerint sajnos ezeknek a fáknak a kivágása előbb-utóbb elkerülhetetlenné válik, így az érintett területen már ebben az évben elkezdik a parkosítást és a facsemeték ültetését azért, hogy a jövőben megfelelően tudják majd pótolni a kivágott fákat.

A polgármester végül kitért arra is, hogy amennyiben a jövőben lehetőség lesz rá, pályázati forrásból szeretnének egy játszóteret is építeni a nagyobb gyermekeknek, ahol egy a felnőttek számára is használható sportpark kapna helyet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában