Hagyomány

2024.03.25. 17:06

Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést vehetett át a rimóci viseletkészítő

Állami elismerésben részesült a rimóci Déska Bertalanné hímző, viseletkészítő népi iparművész. Fáradhatatlanul élteti a rimóci hagyományokat és tovább örökíti a gyönyörű viseletet, nemcsak varrja, hanem oktatja is a készítését.

Lukács Zsófia

Állami elismerésben részesült a rimóci Déska Bertalanné (középen) hímző, viseletkészítő népi iparművész

Forrás: Beküldött fotó

Déska Bertalanné, Margit néni a rimóci viselet és a népi tárgyalkotó hagyományok megőrzését szolgáló népművészete elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetésben részesült. A ruhatervező valamennyi korosztály hétköznapi és ünnepi viseletét összegyűjtötte, hogy azokat megvarrja, formába öntse és megörökítse az utókor számára. Valamikor az 1980-as években kezdett érdeklődni a ruhatervezés iránt, majd a varrás mellett elsajátította a hímzéshez, a rojtozáshoz és a gyöngyfűzéshez szükséges ismereteket is. Mindig is azon emberek közé tartozott, akik fáradhatatlanul gyűjtik a nagyszülők viseletét, hagyatékát.

– Nehezen hittem el, amikor értesítettek a minisztériumból, hogy kitüntetnek, de nagyon megörültem, hogy ilyen megtiszteltetésben lehet részem a Pesti Vigadóban. A mai napig rengeteg megrendelés érkezik a rimóci viseletre szerte az országból és külföldről is. Csatlakoztam a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületéhez és számos rendezvényen veszek részt az országban, ahol bemutatom a palóc viseletet és Rimócon a készítést is elsajátíthatják a fiatalabbak – mondta el portálunknak Déska Bertalanné.

Arra is kitért, hogy a foglalkozásain a résztvevőket beavatja a régi idők szokásrendszerébe, ünnepköreinek tevékenységébe, továbbá a rimóci viselet és a főkötők készítésének a rejtelmeibe is.

Margit néninek nem volt könnyű az élete

Az egyik fia betegen született, mozgáskorlátozott volt, állandó felügyeletre szorult. 2012 januárjában, 39 éves korában hunyt el. Neki és a férjének egy pillanatra sem fordult meg a fejében, hogy a fiukat intézetbe adják.  – Nem volt könnyű, de úgy gondolom, ha nem így alakult volna, akkor most nem ez lenne a foglalkozásom, minden okkal történt. Hálával tartozom az Úrnak, hogy megajándékozott a tehetségemmel és erőt adott– fogalmazott a viseletkészítő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában