Jegyzet

2024.03.19. 12:31

Kortárs abc

Dr. Csongrády Béla gondolatai a témában.

Csongrády Béla

A fenti cím tudatosan sokértelmű, minthogy az alábbi téma szintén számos, bár egy tőről fakadó kérdéssel foglalkozik. A kiindulópontot az a – lapunk által már tudósítás formájában megörökített – program jelenti, amelyet a salgótarjáni Balassi Bálint Könyvtár rendezett a minap a magyar széppróza napja alkalmából, de mondjuk inkább tiszteletére. A pontos dátum február 18-a, Jókai Mór 1825-ös születésnapja lett volna, amelyet 2018 óta tart nyilván a kulturális közélet.

Ennél régebbi múltú a magyar dráma napja, amely 1984. szeptember 21-éig, Az ember tragédiája akkori bemutatójáig vezethető vissza, emlékezvén Madách Imre művének egy évszázaddal azelőtti, Paulay Endre rendezte premierre. Jóval ismertebb, közkeletűbb a költészet napja, amely 1964. április 11-e, József Attila 1905-ös születésnapja óta tiszteleg ily módon a költő emléke előtt.

Minderről részletesen beszélt a szegedi vendég, a József Attila-díjas író, szerkesztő Bene Zoltán. Gondolatait megerősítve tegyük hozzá, hogy nincs még egy ország a világon, amelyik e három műfajt ekként becsüli meg. Az előadásban sok szó esett az olvasási kultúra mai és jövőbeni, az erősödő digitális hegemónia közepette is felvállalt, illetve lehetséges szerepéről, arról, hogy tényleg elveszti-e tájékozódási, esztétikai, etikai funkcióit. Az előadó teljes joggal a nemre voksolt, mindenekelőtt azért, mert az olvasás fejleszti igazán a képzelőerőt, a kreativitást, amely a következőkben még inkább nélkülözhetetlen lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában