Nool.hu videó

2024.03.31. 08:50

A régi húsvéti hagyományokkal ismerkedtek a gyerekek a balassagyarmati óvodában (videó)

A húsvét jegyében telt a hét a Balassagyarmati Központi Óvodában. Tojásfestés, néptánc, locsolkodás, tojáskeresés és kisállat simogató is várta a csemetéket.

Lukács Zsófia

A húsvét jegyében telt a hét a Balassagyarmati Központi Óvodában

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

A balassagyarmati óvodában nem hagyják veszni a húsvéti szokásokat. Napok óta nagy a sürgés-forgás, minden a húsvétról szól, elkészültek a csodaszép tojások, a fiúk pedig memorizálták a kiválasztott locsolóverset, emellett különleges foglalkozásokon is részt vehettek a gyerekek.

– Arra törekszünk, hogy emlékezetessé és élménygazdaggá varázsoljuk számukra ezt a ünnepet. A húsvétot megelőző időszakban sokat beszélgettünk az ünnepkörről, az ehhez kapcsolódó népszokásokról, jelképekről. A gyerekekkel húsvéti dekorációkat készítettünk, amelyekkel a csoportszobákat díszítettük. A Palóc Múzeum tartott számukra foglalkozást, felelevenítették a néphagyományokat, a vallást és a néptáncot is. A locsolkodás szokását is eljátszottuk a gyerekekkel, a fiúk és a lányok is egy nagyon szép verssel készültek.  A lányok ezután csokitojássokkal köszönték meg a fiúknak a kedvességet – mondta el Király Marietta, az intézmény vezetője.

Hozzátette: azt érzékelik, hogy az olyan hagyományok, mint például a tojásfestés, már kihalófélben vannak. – Ma már jellemzőbb, hogy húsvétkor inkább elutaznak vagy kirándulnak a szülők és a gyerekek, ami szintén remek program, de ezáltal a hagyományok elvesznek, ezért mi itt az oviban igyekszünk megismertetni a gyerekekkel a népszokásokat – hangsúlyozta az óvoda vezetője.

Király Marietta arra is kitért, hogy a néptánc, a népi játékok és a tojásfestés mellett kisállat simogatóval, tojáskereséssel, közös családi programmal, valamint a RépaRetekMogyoró Duó zenés előadásával is meglepték a gyerekeket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában