Tárlat

2024.02.15. 14:10

Színekké válnak a hangok a bátonyterenyei alkotó festményein

A Bátonyterenyei Képzőművészek Baráti Köre ezúttal Mester Erzsébet festményeiből szervezett kiállítást Bátonyterenyén. A tárlat február végéig látogatható.

Gulyás Edina

Mester Erzsébet munkáit Nagy-Majdon József polgármester ajánlotta a vendégek figyelmébe

Fotó: Beküldött

Bennem a hangok színekké válnak címmel nyílt kiállítás Mester Erzsébet munkáiból tegnap az Ady Endre Művelődési Központban. A megnyitó a Kisterenyei Palóc Népdalkör előadásával vette kezdetét, amelynek az alkotó is oszlopos tagja. Ahogy a dalokban, úgy képein is megjelennek az élet fontos mozzanatai, mint a szerelem, a szülőfalu és a természet sokszínűsége – hangzott el a rendezvényen. 

– Hangok, amelyek színekké válnak. Mester Erzsébet életmottója, kiállításának címe alakul át képi formává ezen a tárlaton – fogalmazott megnyitójában Máté Rita, a Kisterenyei Palóc Népdalkör vezetője. – Zsóka fodrászként dolgozott, munkáját is művészként élte meg. Alkotóként azonban csak hosszú évek után mutatkozott be, első festményét 2014-ben készítette Vízimalom címmel.

Mélyről jövő, ősi profizmussal kezeli a rajzeszközöket

Hozzátette: Mester Erzsébet művészi alkotótevékenysége sokszínű mint témákat, mint technikát tekintve. Bátran nyúl a ceruza, az akril, az akvarell anyagokhoz, s mélyről jövő, ősi profizmussal használja azokat alkotásaihoz. Tájképein megjelennek Kisterenye értékei, mint a kastély, vagy a kocsányos tölgy, biztatva a szemlélőt az oda látogatásra. Ezt az érzést kelti a Maconkai tó megcsillanó tükröződése is. 

– A falakon sorakozó festményeken a hangok színekké váltak, a színek képekké formálódtak. Szeretettel ajánlom mindenkinek Mester Erzsébet első önálló kiállítását – hangsúlyozta Máté Rita. 

Saját világnézete jelenik meg az alkotó vásznain

A tárlaton Nagy-Majdon József polgármester kifejtette: nagy öröm, hogy a városban ilyen autodidakta művészek alkotnak, és megosztják a szemlélődőkkel műveiket. 

– Erzsikét régóta ismerem, korábban fodrászként hajkölteményeket varázsolt vendégei fejére, aztán áttért a festészetre – mondta a polgármester. – Csodálattal figyelem, hogy a különféle technikákat önállóan elsajátítva szemet gyönyörködtető alkotásokat képes létrehozni. Saját világnézetét, valóságát tudja vászonra ölteni, a kiállítás látogatóinak örömére.  

A megnyitón az alkotó is szólt a jelenlévőkhöz. Mint mondta, a nevét és arcát már sokan ismerik Bátonyterenyén, most a képein keresztül a lelkébe is beleláthatnak a nézelődők. A kiállítást február 28-ig látogatható az Iványi Ödön Művészeti Kisgalériában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában