Nool.hu podcast

2024.02.22. 06:50

Nógrád titkai: megannyi kincset rejt a föld mélye a megye történelméből (podcast)

Értékes leletek bukkantak már elő Nógrád vármegyében a föld alól, s megannyi vár még felfedezésre – valamennyi múltunk egy-egy fontos darabját őrzi.

Angyal Eszter

Tóth Krisztiánnal a Dornyay Béla Múzeum régészeti feladatairól is beszélgettünk

Forrás: Hír FM Salgótarján

Fotó: Angyal Eszter

A salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum több mint 10 éve, 2013. nyarán kapott megyei régészeti gyűjtőkört megyei régészeti feladatellátással kiegészülve, ez utóbbi azt is magában foglalja, hogy a törvény által előírt építkezések, beruházások előtt azóta már ők végzik Nógrád vármegye teljes területén a régészeti feladatokat. Hogy mi mindenből is áll ez, vagy hogy milyen értékes régészeti leleteket őriz a múzeum, mindarról Tóth Krisztián régész, az intézmény Régészeti osztályának vezetője beszélt kedd reggel a Hír FM salgótarjáni műsorában.

Kiderült, hogy megannyi izgalmas kincs került már elő a földből, melyek mindegyike a térség múltjáról mesél, legutóbb a 23-as főút építkezése során, Bátonyterenye külterületén is bámulatos felfedezést tettek a szakemberek, csakúgy, mint a Salgótarján déli városrészében található bevásárlóközpont építési munkálatai, vagy a belvárosban található templom felújítása alkalmával.

Számos kiaknázatlan terület is található még azonban Nógrád vármegyében, így a modern kori Indiana Jones-oknak sem kell csüggedni, ha esetleg kincskeresésre vágynak, a Dornyay Béla Múzeum ugyanis nagy örömmel vár minden régészet iránt érdeklődőt egy-egy közös felfedezésre. Régészeti munkáról, értékes leletekről és kalandos felfedezésekről is szó volt tehát a rádióműsorban, hallgassák vissza hírportálunkon a beszélgetést:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában