Nool.hu videó

2024.02.27. 16:05

Méltó emléket állítanak a tarjáni gimnáziumnak a 100. évforduló alkalmából készült nyertes filmek (fotók, videó)

A salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban hétfőn délután kezdődött el a Múzeum Baráti Kör egyesület különleges programja, amelyen a résztvevők a tavalyi Nagy Iván Honismereti Pályázat nyertes filmjeinek rövidített változatait tekinthették meg.

Sipos Nina Vivien

A filmek méltó emléket állítanak azoknak vezetőknek és pedagógusoknak

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Varga Judit, Kele Szabó Ágnes és Fejes László Salgótarján első középiskolájának, a Madách Imre Gimnáziumnak a 100. évfordulója alkalmából Kovács Tiborral és Sztermen Ildikóval készített két filmjének rövidített változatát tekinthették meg az érdeklődők hétfőn a Dornyay Béla Múzeumban.

A rendezvényen Mustóné Krajcsi Mónika osztályvezető és kulturális menedzser köszöntötte a jelenlévőket, illetve elmondta, hogy a Dornyay Béla Múzeum a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Vármegyei Levéltárával együttműködve a tavalyi évben is megszervezte a Nagy Iván Honismereti Pályázatot, amelyen művelődéstörténet témakörben előkelő második helyezést ért el a Keléné Szabó Ágnes, Varga Judit és Fejes László által készített pályamunka.

Fogalommá vált madáchosnak lenni 

– Ahogy a nagyszámú közönség is mutatja, amiről szó lesz ezen a rendezvényén, az túlmutat a Múzeum Baráti Kör társaságán és magán a múzeumon is. A helyi intézmény tavaly ünnepelte fennállásának 100. jubileumi évfordulóját, amelyre az itt bemutatott filmek készültek – fogalmazott Krajcsi Mónika, hozzátéve: Örömömre szolgál, hogy vannak még olyan pedagógusok, akik szívükön viselik a iskolájuk múltját, jelenét és jövőjét. Hárman is nagy fába vágták a fejszéjüket, név szerint Varga Judit, Kele Szabó Ágnes és Fejes László, akik úgy döntöttek, hogy megpróbálják felkutatni a múltat és összeszedni a helyi nagy tanáregyéniségek madáchos emlékeit, amelyeket két filmben összegeztek.

A filmek levetítését követően a felvételek készítőivel, valamint Kovács Tiborral és Sztermen Ildikóval egy rövid kerekasztal-beszélgetés következett, amelyet Bódi Györgyné Zsuzsanna, a Múzeum Baráti Kör elnöke moderált.

Varga Judit, a salgótarjáni gimnázium egykori igazgatója elmondta: a Dornyay Béla Múzeumban bármikor megtekinthetőek lesznek a filmek, amelyek méltó emléket állítanak azoknak a nagyszerű vezetőknek és pedagógusoknak, akik elősegítették, illetve hozzájárultak ahhoz, hogy ez a csodálatos fogalom, ami maga a Madách Imre Gimnázium, tovább éljen és fenn maradjon.

Részletes beszámolót is hallhattak a jelenlévők 

A beszélgetésen részletesen beszámolt még Varga Judit, Kele Szabó Ágnes és Fejes László a munkásságáról, a felvételeken szereplő régi képek, dokumentumok összegyűjtéséről, és az elkészült videók létrejöttéről. Bejelentették azt is a közönség előtt, hogy elkészült végre a harmadik film az iskoláról – a bemutató a közeljövőben lesz esedékes –, amelyben Fejes László volt az operatőr és a vágó. Azt is elárulták az eseményen, hogy jelenleg is folynak a következő, vagyis a negyedik film lázas utómunkálatai. A filmsorozat ötödik részéhez Varga Judit személyesen kérte fel főszereplőnek a rendezvényen megjelent dr. Fancsik Jánost, aki örömmel elfogadta a tiszteletreméltó ajánlatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában