Hagyományos hangverseny

2024.02.11. 20:28

Máig körülölelik a dallamok a salgótarjáni zeneiskola egykori diákjait

Szombaton hét olyan tehetség tért vissza a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola színpadára, akiknek hivatását is körülöleli a zene varázsa.

Palchuber Kinga

Hét olyan növendék tért vissza, akiknek hivatása is a zene körül forog

Forrás: Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola

A salgótarjáni zeneiskolában hosszú évek óta hagyomány már, hogy az egykori növendékek hangversennyel ajándékozzák meg a közönséget és volt tanáraikat. Ablonczy Keve (klarinét, szaxofon), Handó István (ének), Nagy János (jazz zongora), Illés Dolli (oboa), Pauló Zsuzsanna (zongora), Somogyi Júlia (fuvola) és Somogyi Zoltán (fagott) egytől egyig az intézményben sajátította el a zenélés alapjait, itt kaptak kellő motivációt ahhoz is, hogy tehetségüket felnőttként se rejtsék véka alá. E tanácsot mindnyájan megfogadták, így vált számukra a zene örökké izzó hivatássá. A tehetségek előadásait zongorán kísérte Szabó Istvánné, Matuz Csilla és Farkas Diána.

Magánénekesként teljesedett ki

Handó István elmondta: zenei tanulmányait énekléssel, orgonázással és gordonkázással kezdte Salgótarjánban. Számos mesterkurzuson vett részt, 2018-ban elvégezte a Marton Éva Nemzetközi Operastúdiót. Jelenleg a Honvéd Művészegyüttes férfikari művésze, mely Európa legnagyobb hivatásos férfikara. Többek között rendszeres szólistája oratóriumoknak és az ARS Sacra Fesztiválnak is.

Handó István mindig örömmel tér vissza egykori iskolájába
Forrás: Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola

Nagy mesterektől tanult

Illés Dolli kifejtette, hogy a szüleinek köszönhetően már hat évesen elmerült a zene világában. – Kiváló tanároktól tanulhattam Salgótarjánban, így 2013-ban felvételt nyertem a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolába, majd a Zeneakadémia hallgatója voltam – tette hozzá az oboaművész, aki sok mester – Albrecht Mayer, Francois Leleux, Lencsés Lajos – kurzusán részt vett már. 

Illés Dolli (jobbra) sokat köszönhet salgótarjáni tanárainak
Forrás: Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola

Jelentős szerepet tölt be a hazai jazz életben

Nagy János egyebek mellett zongoraművész, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző és a Magyar Jazz Szövetség alelnöke. A művész elárulta, hogy először hegedülni és zongorázni tanult Salgótarjánban, majd 15 évesen szippantotta be a jazz világa. Saját együtteseivel és más neves csapatokkal is rendszeresen koncertezik. Tavaly átvehette az Artisjus zenetanári díját. Jelenleg több intézményben is zongora tanárként dolgozik. 

Nagy János zongoraművész, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző és a Magyar Jazz Szövetség alelnöke
Forrás: Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola

Több színházi előadásban játszik

Ablonczy Keve kiemelte: zenei tanulmányaimat 1990-ben kezdte Salgótarjánban. – A tanítás mellett szabadúszóként sok zenekarban és színházban megfordultam. A Budafoki Dohnányi Zenekarnak 2013 óta tagja vagyok, váltóhangszeresként jelenleg is több színházi előadásban játszom – mesélte. Tavaly elindult élete eddigi legizgalmasabb projektje, a BDZ Kamaraműhely.

Ablonczy Keve (jobbra) izgatottan várta a fellépést
Forrás: Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola

Oktatóként kamatoztatja tudását

Pauló Zsuzsanna elmondta: jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem mesterszakos hallgatója. – Nyolc évesen kezdtem el zenélni a nógrádi megyeszékhelyen, 14 évesen a budapesti Szent István Király Szakgimnáziumban folytattam utamat, majd felvettek az egyetemre – tette hozzá. Elárulta, hogy oktatói pályáját 2020-ban kezdte el az Óbudai Waldorf Zeneiskolában. Fontos számára, hogy a fiataloknak átadja a zene iránti szeretetet.

Pauló Zsuzsanna a zene szeretetére neveli diákjait
Forrás: Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola

Számos szakmai díjjal jutalmazták már

Somogyi Júlia kifejtette: édesanyja 40 évig a salgótarjáni zeneiskola zongora tanára volt. – Több szakmai versenyen szerepeltem eredményesen, de a Concertino Praga rádiós zenei verseny történetében magyar fuvolistaként eddig csak nekem sikerült első díjat szerezni 2001-ben – ismertette Júlia. A tehetség 2007-ben a Duna Televízió Magyar Csillagok kitüntetését, míg 2021-ben a Szegedi Szimfonikus Zenekar „Év zenekari művésze” díját érdemelte ki. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem és a Király-König Péter Zeneiskola tanáraként dolgozik.

Somogyi Júlia édesanyja a zeneiskola tanára volt 40 éven át
Forrás: Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola

Külföldön is kamatoztatta tehetségét

Somogyi Zoltán úgy emlékszik vissza a salgótarjáni zeneiskolára, mint második otthonára.  – Diploma után felvettek a Freiburgi Zeneakadémia fagottművész mesterképzésére, 2001-ben diplomáztam – mesélte. Külföldi tanulmányai alatt több zenekarban játszott, idehaza tanárként több intézményben is helytállt. 2003-ban a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar szólamvezetője és fúvós ötösének tagja volt.

Somogyi Zoltán külföldön is bizonyított
Forrás: Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában