Nótaest

2024.02.07. 14:22

Különleges bihari népdalokat és tánclépéseket sajátíthattak el a salgótarjániak

Az idei év első Nótaestjét tartották meg a salgótarjáni KultPont Kávézóban a napokban, amelyen bihari népdalokat és táncokat sajátíthattak el a vendégek Szél Gábor nótavezetőtől és a Nógrád Táncegyüttes tagjaitól. A társulat a hivatalos Facebook-oldalán osztotta meg egy bejegyzésben a rendezvényről készült képeket, amelyek árulkodnak arról, hogy egy fantasztikus és jó hangulatú program kerekedett a hétvégén.

Sipos Nina Vivien

A napokban tartották meg az idei év első Nótaestjét

Forrás: Nógrád Táncegyüttes Facebook oldal

Különleges kezdeményezés indult el még 2022-ben, amikor is a Nógrád Táncegyüttes a Hagyományok Háza megyei hálózatának stratégiai partnerszervezeteként megszervezte a Nótaest elnevezésű programsorozatot. A legfőbb cél az volt, hogy a zenekedvelők és érdeklődők megismerjék a különböző magyar tájegységek énekes-táncos tradícióit, népdalait, hiszen fontos megőrizni és továbbadni a hagyományokat a következő nemzedék számára.

„Mert Víg a Dalom” címmel tartották meg az idei esztendő első Nótaestjét Salgótarjánban, a KultPont Kávézóban.

– A Nótaest című programsorozatot 2022-ben kezdtük el szervezni, amelynek keretén belül egy-egy tájegység énekes hagyományát mutatjuk be. Immár kilencedik alkalommal tartottuk meg a „Mert Víg a Dalom”  elnevezésű rendezvényt, ezúttal a salgótarjáni KultPont Kávézóban – nyilatkozott portálunknak Kovács József, táncház- és művészeti vezető, hozzátéve: – A hétvégi eseményen a bihari tájegység népdalait Szél Gábortól, a tánclépéseket pedig a Nógrád Táncegyüttes tagjaitól tanulhatták meg a vendégek. 

Az estélyen a nóta vezető Szél Gábor, Aranysarkantyús táncos, a Magyar Állami Népi Együttes táncművésze volt, akit a Folt zenekar tehetséges zenészei kíséretek hangszereiken. A stratégiai partnerszervezet a Salgótarjáni Néptáncművészetért Közalapítvány, míg a támogatók a Hagyományok Háza Hálózat és a Csoóri Sándor Alap voltak. A mulatozással, táncolással és énekléssel teli Nótaesten több mint negyvenen vettek részt.

Mindenki jól mulatott

– Úgy gondolom, hogy egy nagyon jó hangulatú, sikeres rendezvényt tudtunk ez alkalommal is összehozni, hiszen remekül szórakoztak a látogatók, velük együtt pedig a fellépőink is. Már várjuk a következő Nótaestet, ahol egy újabb tájegység hagyományait ismertethetjük majd meg az érdeklődőkkel – fogalmazott a művészeti vezető.

Kovács József arra is kitért, hogy a következő nagy esemény, amire a Nógrád Táncegyüttes lázasan készül és próbál, az a Néptáncantológia lesz március 9-én, szombaton Budapesten. A rangos esemény több mint ötvenéves múltra tekint vissza, amelyet évenként rendeznek meg. A nívós, országos szintű programban több száz hazai néptáncos, népzenész, illetve társulat lép majd színpadra és eleveníti meg a Kárpát-medence kivételesen szép és értékes folklórját.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában