Különlegesség

2024.02.06. 07:58

Kossuth-díjas filmrendező életéről készített könyvet a salgótarjáni múzeum

Elkészült a Gaál István életpályáját feldolgozó könyv, amelynek bemutatója február 15-én, csütörtökön 15 órától lesz a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban. Emellett az intézmény munkatársa, Shah Timor filmrendező Egy képíró a Varázsvölgyből – Gaál István életútja című filmjét fogja hamarosan forgalmazni a Nemzeti Filmiroda.

Sipos Nina Vivien

A közelmúltban került ki a nyomdából a Dornyay Béla Múzeum legújabb könyve, amely Gaál István Kossuth-díjas filmrendező életművét mutatja be az intézetben őrzött fotóhagyatékokon keresztül. A különleges kötet bemutatója február 15-én, csütörtökön 15 órakor lesz a salgótarjáni múzeumban.

– Nagyon nagy öröm számunkra, hogy megjelenhetett ez az album. Hálás köszönet a kollégáimnak, akik segítettek a teljes Gaál- fotóhagyaték digitalizálásában – írja Shah Gabriella intézményvezető hivatalos Facebook-oldalán. 

A több mint nyolcezer darabot számláló gyűjtemény digitalizálása befejeződött, amelynek nyilvánossá tétele folyamatos. 

Nagy sikerek útján jár a salgótarjáni operatőr

Shah Timor Egy képíró a Varázsvölgyből Gaál István életútja című filmjét a Nemzeti Filmiroda fogja nemsokára forgalmazni és terjeszteni. A filmkedvelők a Múzeum Digitáron megtalálhatják a felvételt.  

– Gaál István munkásságának feldolgozása és őrzése fontos feladatunk. Shah Timor filmjével, az emlékszobával, a virtuális kiállítással és ezzel a könyvvel teljessé vált az életmű feldolgozása – jelentette be Shah Gabriella, hozzátéve: – Hamarosan a Nemzeti Filmiroda a filmrendező és operatőr filmjét is kiadja, s a terveink között szerepel egy oktatási segédanyag elkészítése is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában