Elismerés

2024.01.27. 15:35

Az Egyetemes Kultúra Lovagja címmel gazdagodott Nyugat-Nógrád helytörténésze

A közelmúltban rendezték meg a Magyar Kultúra Napja Gálát a Stefánia Palotában, az eseményen az 1998-ban alapított Kultúra Lovagja címeket adományozta oda a Falvak Kultúrájáért Alapítvány. Az ünnepség keretében a Kultúra Lovagrendje tagját, Végh Józsefet, Nyugat-Nógrád helytörténészét is beválasztották az Alapító Lovagok rangos testületébe, amely cím mellé az Egyetemes Kultúra Lovagja kitüntetést adományozták még oda számára.

Lászlók Judit

Az Egyetemes Kultúra Lovagja címmel tüntették ki Végh Józsefet

Forrás: Beküldött fotó

Milyen további feladatokkal jár, hogy beválasztották az Alapító Lovagok testületébe?
– 2006-ban kiérdemeltem a Magyar Kultúra Lovagja címet, így gyakorlatilag már akkor kaptam feladatot. Egyrészt azóta minden évben én szerkesztem a Kultúra Lovagrendje évkönyvét, a kiadványait, sőt, a Jókai-díj antológiáját is, amely szintén fontos területe a szervezet működésének. Tulajdonképpen mondhatom azt is, hogy minden írásos anyagnak én vagyok az egyik szerkesztője. Ezenkívül mint helytörténész előadásokat tartok a Kultúra Lovagrendje különböző rendezvényein. Mindez pedig most kibővül azzal, hogy az Alapító Lovagok testületének a tagjaként számos fontos döntés meghozatalában is részt veszek. Így a jövőben például jelentős szerepet vállalok az új lovagok avatásában is, illetve a rendezvények előkészítésében és megszervezésében egyaránt.

Mit jelent az ön számára, hogy ezúttal az Egyetemes Kultúra Lovagja címmel tüntették ki?
– Elsősorban nagyon nagy megtiszteltetés, hiszen a Kultúra Lovagrendjének ma már közel 900 tagja van világszerte, olyan helyeken, ahol a magyar kultúrát fontosnak tartják. Úgy vélem, egy ilyen testületnek az irányításában, segítésében részt venni nagy tisztesség és hatalmas felelősség is egyben. 

Milyen helytörténeti alkotáson dolgozott az elmúlt időszakban?
– Nyugat-Nógrád helytörténészének tartom magam, így az elmúlt évtizedekben elsősorban ebben a térségben jelentek meg a köteteim és a publikációim. Azonban néhány kötet erejéig kitekintettem az egykori Hont vármegye felé, illetve a Kultúra Lovagrendje lévén Kárpátalja irányában is. Legutóbb Nagyorosziról készült egy nagyon gazdag, 900 oldalas könyv, amiben több mint 100 interjú olvasható. Ennek köszönhetően személyes elbeszéléseken keresztül rajzolódik ki a falu története. Nagy örömömre ezzel kiérdemeltem a Nagyoroszi Kultúrájáért kitüntetést is. A tervek szerint február végén megnyílik a Diósjenői Kiállítótérben a helyi születésű Szentgyörgyi István színművész tiszteletére az emlékszoba és a kiállítás is. Ennek kapcsán pedig úgy gondoltam, hogy összegyűjtök minden információt, amit tudunk róla. Végül ez a kutatómunka a „Szentgyörgyi István Diósjenő büszkesége” címmel egy kötet formájában a közelmúltban szintén megjelent. 

Milyen tervei vannak a jövőre nézve?
– Természetesen vannak már kész kéziratok, amik megjelenésre várnak, ilyenek például a Bánkról és a Nőtincsről szóló kötetetek. Ezek kiadásához azonban nem sikerült még pályázati támogatást nyernünk, de bízom benne, hogy a későbbiekben megjelennek majd valamilyen formában. Nógrádon is összegyűjtöttük a különböző források segítségével a községben ismert szlovák népdalokat, amit szintén szeretnénk egy kiadványban megjelentetni. Mindezeken kívül is vannak olyan terveim, elképzeléseim, amiket szeretnék megvalósítani. Azonban bizonytalan, hogy sikerül-e majd ezen kiadványoknak, köteteknek a megjelenéséhez megszerezni a szükséges anyagi forrásokat. Sajnos saját erőből ezt nagyon nehéz lenne megoldani. Az egyik ilyen jövőbeni tervem szintén Nyugat-Nógrádhoz kötődik, és ebben az elmúlt 200 év kalandoraihoz, betyáraihoz és bűnözőihez fűződő történeteket sorolnám fel és venném számba. 

Végh József munkásságát számos díjjal is elismerték már
Végh József felmenői követendő példája alapján olyan népművelővé vált, amilyen néptanító volt az ő nagyapja. Elmondása szerint gyermekei már az ötödik fokozatot jelentik a pedagógus dinasztiában. A Helyőrségi Művelődési Otthonok és Művelődési Házak vezetése mellett a térség közművelődési felügyelőjeként is segítette a kisfalvak kulturális életét. Nyugdíjazását megelőzően tizenhárom éven át igazgatta a penci múzeumot. Azóta „főállású” helytörténész. Mindössze tizenhat éves volt, amikor megbízást kapott Diósjenő történetének a kutatására. Ez megnyitotta számára a levéltárakat és a múzeumok adatbázisait. Az elmúlt évtizedekben százhúsz helytörténeti kötetet adott ki, amelyek között van olyan település is, amelynek már a nyolcadik kiadványa is elkészült. A térség újságírójaként rendszeresen küldte tudósításait az országos és a megyei lapokba. Emellett örömmel tesz eleget a kutatási vagy előadási felkéréseknek is. Munkáját számos esetben országos és vármegyei szintű oklevelekkel és díjakkal is elismerték már, amelyek közül kiemelkedik a 2006-ban átvett Magyar Kultúra Lovagja cím. A megyei és az országos népművelői szakmai elismerések mellett megválasztották szülőfaluja, Diósjenő díszpolgárának, Rétság városa Pro Urbe díjjal, Pusztaberki díszoklevéllel, Nógrád és Nagyoroszi pedig kitüntetéssel ismerte el a tevékenységét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában