Karácsonyi dallamok

2023.12.13. 09:05

Ünnepi koncertekkel búcsúzik az évtől a salgótarjáni zeneiskola

A salgótarjáni Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola az egész decembert adventi hangversenyekkel színesítette meg. Az intézmény összes tanszakja részt vett az ünnepi készülődésben, mely a december 18-i karácsonyi koncertben csúcsosodik ki.

Palchuber Kinga

A salgótarjáni zeneiskola egész évben igyekszik zenés rendezvényeivel megszólítani a közönséget

Forrás: Nool | Archív

Fotó: Hüvösi Csaba

Az év utolsó hónapja a salgótarjáni Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskolában is az adventi készülődés jegyében telik: valamennyi tanszak diákjai és tanárai kiveszik a részüket abból, hogy egész decemberben ünnepi dallamok járják át az intézmény falait, s persze a szülők és a közönség lelkét is. Dr. Barabásné Morvai Tímea, az intézmény vezetője portálunknak elmondta: évről évre örömteli látni, hogy az iskola oktatói és a növendékek is lelkesen hangolnak az ünnepekre. A diákok a fellépések mellett – a képzőművészekkel összefogva – adventi naptárat is készítettek, melynek "ablakait" az intézmény Facebook-oldalán lehet napról napra bontogatni.

– Azt érezzük, hogy a szülők és a nógrádi lakosság is egyre nagyobb igényt mutat arra, hogy a Váczi különböző programokkal megszólítsa őket. Természetesen egész évben igyekszünk zenés eseményekkel, növendéki hangversenyekkel kedveskedni a közönségnek, de az idei tanévben az adventi az első olyan nagyobb rendezvénysorozatunk, melybe kivétel nélkül minden tanszak diákjai becsatlakoztak saját koncertjükkel. Úgy gondolom ezeken az eseményeken jelképesen átnyújtunk a dallamok szárnyán egy kis karácsonyi ajándékot is a hallgatóságnak 

– tette hozzá az igazgató.

Kiemelte: a Mikulás-hangversenynek idén is nagy sikere volt, melyen a fafúvós és a magánének tanszak apraja-nagyja lépett fel. A vonós és ének tanszak növendékei december 13-án, szerdán 17 órától Luca-napjához kapcsolódóan szórakoztatnak, de az ünnepvárás hangulatát is belecsempészik a repertoárjukba. Az eseményre a Csibe Zenekar és az Ifjúsági Vonószenekar készül koncerttel. 

– December 16-án, szombaton 10 és 12 óra között családi összejövetelt tartunk a Vácziban, melyre a zenészek dallamokban gazdag mesével készülnek, míg a képzőművészek újrahasznosított dolgokból karácsonyi díszeket, dekorációkat alkotnak majd. Megsúgom, utóbbi tudatos többlettartalommal is bír, ugyanis februárban szeretnénk megpályázni a Zöld intézmény címet, így már e programot is ennek szellemében szervezzük meg – ismertette dr. Barabásné Morvai Tímea, kiemelve: – Szombaton a közös, jó hangulatú foglalkozást 16 órától az Ifjúsági Fúvószenekar tradicionális karácsonyi műsora követi, melyhez a Bányász-Kohász Fúvószenekar tagjai is örömmel csatlakoznak. Az örökzöld ünnepi zenék mellett indulók és filmslágerek is felcsendülnek, majd a koncertet egy igazi örömzenélés zárja a közönség megénekeltetésével.

Karácsonyi koncert zárja az évet 
A koncertsorozat december 18-án, hétfőn 18 órától a városi karácsonyi hangversenyben csúcsosodik ki, ahol a zeneiskola művésztanárai varázsolnak ünnepi dallamokat a Virág László terembe. A Hrúz testvérek, Matuz Csilla, Tóth Tibor, Tóth-Beeri Szilvia, a Salgótarjáni Rézfúvós Kvintett, Radics Gerald, Farkas Diána, Szabó Istvánné, Balázs Egon, Takács Lilla és Barabásné Morvai Tímea játékával ajándékozza meg az érdeklődőket karácsony előtt, a szólódarabok közé azonban kamarazenét is becsempésznek. S bár e programot követően az iskola is elcsendesedik, de a 2024-es terveik között már most ott szerepel a Tehetségútlevél megszerzése, a fafúvós- és furulyaversenyeken való részvétel, valamint a havi rendszerességgel életre hívott növendéki hangversenyek folytatása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában