Nool.hu podcast

2023.12.25. 15:35

Hagyományos és palóc karácsonyi népszokásokat is felidéztünk a salgótarjáni néprajzossal (podcast)

Megannyi régi népszokás köthető a karácsonyhoz, ám a leggyakoribbak, mint a karácsonyfa, vagy az adventi koszorú, talán nem is hinnénk, de nem tekintenek túl régi múltra vissza. Máté Györggyel, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum néprajzosával beszélgettünk a Hír FM-en.

Angyal Eszter

Máté Györggyel a karácsonyi népszokásokról beszélgettünk a Hír FM-en

Forrás: Hír FM Salgótarján

Fotó: Angyal Eszter

Karácsonyfa, ünnepi fényfüzérek, adventi koszorú, ajándékok, töltött káposzta, halászlé, bejgli... Ugye, hogy napjainkban ezek nélkül szinte már-már elképzelhetetlen lenne legtöbbünk életében a szeretet ünnepe? Nem volt ez mindig így, sőt, viszonylag rövid múltra tekintenek vissza ezek a ma ismert ünnepi szokásaink. Lucázás, betlehemezés, az ünnepi asztalra kerülő dió vagy alma jelentősége viszont talán már ennél kicsit régebbre tekint vissza.

A karácsonyt számos népszokás övezi a keresztény kultúrában, a térségünkre jellemző palóc hagyományok pedig még ezeknél is színesebbé, meghittebbé tehetik az ünnepkört. A csodavárás, a karácsonyi asztalra kerülő finomságok, a karácsonyfa, az ünnepi díszek és az ajándékok történetét és jelentőségét Máté György néprajzossal, muzeológussal, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Gyűjteményi osztályának vezetőjével idéztük fel december 22-én a Hír FM salgótarjáni frekvenciáján, az FM 99.3 MHz-en.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában