Szórakozás

2023.11.30. 08:03

Van igény a kultúrára Gyarmaton, fórumon egyeztetett a művelődési központ a diákokkal

A Mikszáth Kálmán Művelődési Központ a jövőben szeretné minél szélesebb körben kiszolgálni a középiskolás korosztály kulturális igényeit. Egy interaktív találkozón egyeztettek a lehetőségekről, ötletekről és az EduKult programról szerdán délelőtt.

Lukács Zsófia

A diákok 10-13 fős csapatokban képviselték a gyarmati középiskolákat a fórumon

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

Első alkalommal szervezték meg az MKMK Diákfórumot, melyen minden balassagyarmati középiskola képviseltette magát.  – A művelődési központ célja, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését az intézmény által szervezett szórakoztató és edukációs rendezvényeire. Ezen ötlettől vezérelve szerveztük meg ezt a fórumot, hogy elindulhasson egy kommunikáció a diákokkal, melynek segítségével tartalmas és élményközpontú programokat kínálhatunk – ismertette a program lényegét Golyán Krisztina, a művelődési központ intézményvezetője.

A diákok 10-13 fős csapatokban képviselték a gyarmati középiskolákat a fórumon, ahol Golyán Krisztina és Cseh Lóránt, a fiatalokért felelős kulturális munkatárs mutatta be számukra a Kultúrából ötös elnevezésű programot.  – Azt vettük észre, hogy régebben sokkal többet jártak a diákok a művelődési központ programjaira, vagy akár csak délutánonként itt találkoztak. Szeretnénk erre ismét lehetőséget biztosítani és arra, hogy jól érezzétek itt magatokat. Programjainkon arra törekszünk, hogy kulturális értéket közvetítsünk, adjon valami pluszt. Erre fókuszál az EduKult program, melynek keretében ötöst kaphattok egy-egy rendezvényen való részvétel után az odavonatkozó tantárgyból, vagy a közösségi munkaóráitokat is megszerezhetitek– mondta el a diákseregnek az intézményvezető.

Rendszeresen megszervezik majd a diákfórumot

Hozzátette, hogy ezen felül alternatív tanórákat szeretnének biztosítani a telephelyeken, például a Jánossy Képtárban és a galériákban.  Mindemellett a művelődő közösségekkel is megismerkedhetnek a diákok, többek között a jóga, drámastúdió, vagy az aikido csoportjával is.  

– Amennyiben fizetős a rendezvény, akkor szeretnénk jegyeket is felajánlani és egyéb szórakozási lehetőségeket teremteni. Ebben kérjük a segítségeteket, hogy elmondjátok, milyen programokra lenne szükségetek – hangsúlyozta a fórumon Golyán Krisztina.

Az eseményen bemutatkozott a Mosoly Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény High-Tech Suli programja és csokoládé készítő műhelye. A Palóc Videotéka, Cseh Lóránt és Kovács Domonkos pedig a videókészítés, közösségi oldalak és az ezzel kapcsolatos témákat fejtette ki a hallgatóságnak. Ezt követően interaktív feladatokban oldódtak fel a diákok és mondták el véleményüket, ötleteiket.

A diákok elmondták, hogy van igényük a kultúrára, több tájékoztatást szeretnének a programokról. Olyan ötleteket fogalmaztak meg, hogy igényük lenne képzőművészeti különórákra, alternatív kulturált szórakozóhelyre, tanulószobára, ingyenes csoportos foglalkozásokra.

A fórum végén Golyán Krisztina  úgy nyilatkozott, hogy jóval nagyobb sikerként könyvelhetik el a rendezvényt, mint az remélték.  – Az interaktív játékban megnyíltak a diákok, álláspontjaikat ismertették, véleményezték a feltett állításokat. Olyan témákat beszélhettünk át, mint a közösségi média, a szórakozási szokásaik, igényeik, a kultúrával való kapcsolatuk, a városhoz való kötődésük és a diákélet – fogalmazott az intézményvezető.

A szervezők arra is kitértek, hogy ezentúl rendszeresen megszervezik majd a Diákfórumot, a következő alkalommal egy tehetségprogramról is szó lesz. A találkozót az UnbeThered diákokból álló együttes fellépése és közös pizzázás zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában