Könyvbemutató

2023.11.15. 11:21

Nagyoroszi értékeit mutatja be Végh József legújabb kötete

Nyugat-Nógrád helytörténésze, Végh József Nagyoroszi értékek és történetek II. című könyvében 120 személyes történeten keresztül ismerteti a település értéktárát. A nemrégiben megjelent kötetet hétfőn mutatta be az író Nagyorosziban.

Lukács Zsófia

Végh József (középen) Nagyoroszi értékek és történetek II. című könyvében 120 személyes történeten keresztül ismerteti a település értéktárát

Forrás: Nool

Fotó: Lukács Zsófia

– Nagy megtiszteltetés számunka, hogy Végh Józsefet itt köszönthetjük. A helytörténész több alkalommal könyvbe foglalta már Nagyoroszi értékeit, örökségét, szokásait, megőrizve ezzel az utókor számára. Nyolc éven keresztül irányította a település kulturális életét, 17 esztendőn át szerkesztette az Oroszi Híradót, összeállította és szerkesztette a Nagyoroszi értékek és történetek I. és II. kötetét. Munkásságáért az önkormányzatunk nemrégiben a Nagyoroszi községért elismerő címet adományozta számára – mondta el Babicska Károly polgármester, a Pálfalvi Nándor Művelődési Ház és Könyvtárban tartott könyvbemutatón.

A polgármester arra is kitért, hogy az első kötet 2020-ban jelent meg egy pályázatnak és az önkormányzat anyagi támogatásának köszönhetően.  – Az első könyvben az épített örökségeinket, valamint díszpolgárainkat mutatja be az író. A mű sikerességét látva született meg az ötlet, hogy második kötet is készüljön. Számos olyan dokumentum, régi történet és fénykép került elő, amelyek méltók lettek arra, hogy az utókor is emlékezzen ezekre. Végh József és segítői, Gál Zsuzsanna Éva, illetve több helybéli összefogásával számos olyan ember életútját vázolták fel, akik hozzájárultak ahhoz, hogy Nagyoroszi szerethető és élhető település legyen. Ezáltal a személyesen megélt történetek hitelesebben mutatják be a települést mint a tankönyvek – mondta el Babicska Károly.

Kiemelte továbbá, hogy Pálfalvi Nándor, a jeles író, költő, a község díszpolgára és felesége már az első kötet megjelenésekor jelezte, hogy a folytatást támogatni kívánja, így ebből az összegből tudták finanszírozni a második kötet 1000 példányának megvalósítását.

Végh József az eseményen ismertette a könyv tartalmát, továbbá röviden bemutatta a közel 120 történethez kötődő kiemelkedő személyeket. A műben fejezetekre bontva tárulnak az olvasók elé a visszaemlékezések. Többek között a művészetekben, a sportban, a zenében, az irodalomban, az iparban és a kultúrában jeleskedők személyes történetén keresztül mutatja be a települést. Több interjú is feleleveníti az egykor működő helyőrség, katonai alakulatok életét is.

– A most bemutatott könyv készítése sok feladatot, de rengeteg örömet is okozott. Egy helytörténész mindig hozott anyaggal dolgozik, így elmondható, hogy a kötet sikere jórészt a nagyorosziaknak köszönhető – fogalmazott az író.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában