Tárlat

2023.11.26. 19:15

Minden tekintetben egyedülálló, a karácsonyhoz kötődő kiállítás nyílt Gyarmaton (fotók)

Ladóczki Vilmos közép-európai szinten is egyedülálló gyűjteményéből, Adventben élünk – a szent várakozás tárgyi emlékei a népi kultúrában – címmel nyílt kiállítás szombaton a balassagyarmati Jánossy Képtárban. A tárlat a paraszti világ használati- és szakrális tárgyainak a gyűjteményét mutatja be.

Lukács Zsófia

Ladóczki Vilmos közép-európai szinten is egyedülálló gyűjteményéből nyílt kiállítás szombaton

Forrás: Nool

Fotó: Lukács Zsófia

– A régiségeknek, ezeknek a tárgyaknak lelke van – fogalmazott Ládóczki Vilmos, néprajzi gyűjtő, aki gömöri otthonából – amely egyben tájház és múzeum is – elhozta a múlt nem mindennapi kincseit a Jánossy Képtárba, ahol négy termet töltött meg a szakrális magángyűjteménnyel.

Szombaton délután nagy érdeklődés övezte a kiállítás megnyitóját, amely Agócs Sándor tárogatójátékával vette kezdetét, majd Zolnyánszki Zsolt Benedek, a galéria vezetője köszöntötte a megjelenteket. – Az adventi időszakban a kiállításokkal is igyekszünk a karácsonyra hangolódni. A tárlat őseinkről szól, bemutatja, hogyan élték meg az adventet és a mindennapjaikat évtizedekkel ezelőtt – ismertette a galéria vezetője.

Golyán Krisztina, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a ceredi nemzetközi művésztelepen tekinthette meg először a kiállítást a gyűjtő tárlatvezetésével, amely meghatározó élmény volt számára. – Ezek a tárgyak a régmúlt darabkái, kultúránk értékes részei, mindnek külön története és többletértéke van – emelte ki az igazgató.

Mindig is lenyűgözték a szakrális tárgyak

A gyűjtő, Ládóczki Vilmos a megnyitón elárulta, hogy mindig is lenyűgözték a szakrális tárgyak és azok a történetek, amelyek azok mögött rejtőznek.  – 30 éve gyűjtök, ezek a tárgyak is legalább három emberöltőn keresztül öröklődtek és mind szimbolizálnak számunkra valami értéket ebben a rohanó, romló világban – hangsúlyozta a gyűjtő.

Arra is kitért, hogy napjainkban, a műanyaggyártás korában jóval nagyobb jelentőséggel bírnak ezek a szakrális tárgyak, amelyeknek ma is helye van a vallásban. – Az őseink mindennek megadták a módját, és rendkívül nagy körültekintéssel készítették őket – fogalmazott Ládóczki Vilmos.

Erőt és hitet meríthetünk ebből a hagyatékból 

Harangozó Imre néprajzkutató, az Ipolyi Arnold Népfőiskola alapító elnöke a gyűjtőről elmondta: szinte az egész életét arra áldozta, hogy az olykor megkopott, sokszor mások által kidobott, alulértékelt tárgyakat összegyűjtse. – Olyan világban élünk, amely célkitűzésének tekinti, hogy elszaggassa minden gyökerünket és a család kötelékeit. Nem engedhetjük, hogy nemzeti értékeinktől, saját kultúránktól megfosszanak bennünket. A mi hagyományunk, műveltségünk, őseink szelleme ez a tárgyi kultúra, amelyet itt láthatunk, erőt és hitet meríthetünk ebből a hagyatékból – emelte ki a néprajzkutató.

A látogatók megtekinthetik a házi oltárok, a szobrok, a szenteltvíztartók, a keresztek, illetve a betlehemek mellett a palócház bútorait, a használati eszközeit, valamint azokat az ostyasütőket is, amelyeket a palócság a molnárkalács és a karácsonyi ostya készítéséhez használt egykor.

Ládóczki Vilmos az eseményen a város számára adományozott gyűjteményéből egy Bosco Szent Jánost és egy Szent Annát ábrázoló szobrot. A megnyitón közreműködtek a dejtári és a rimóci népviselet őrzői, köztük Szent Anna szépe, Racsné Barna Krisztina is.

A minden tekintetben egyedülálló, a karácsonyhoz kötődő kiállítást január 22-ig, hétfőig tekinthetik majd meg az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában