Művészet

2023.10.05. 09:53

Összművészeti kiállítással és hangversennyel ünnepelték a zene világnapját Gyarmaton

Zene világnapi hangversenyt és hat művész alkotását bemutató kiállítást rendeztek kedden este a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában. A balassagyarmati eseményen testvériskolai megállapodás is született.

Lukács Zsófia

Zene világnapi hangversenyt is rendeztek a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában

Forrás: Nool

Fotó: Lukács Zsófia

A zene világnapja alkalmából rendezett összművészeti kiállítás megnyitóján Csábi István, a művészeti iskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket. 

– Minden évben rendezünk hangversenyt a zene ünnepén. Idén egy különlegesebb eseménnyel készültünk, hiszen ez az esztendő több szempontból is kiemelkedő iskolánk számára. Petőfi és Madách 200 ünnepén felül, a zeneiskola 60 évvel ezelőtt indult, Rózsavölgyi Márk nevét 50 esztendeje vette fel az intézmény, amelynek alapítója, Réti Zoltán idén lett volna 100 éves– ismertette az igazgató.

A csoportos kiállítást Csernák Edit festőművész nyitotta meg, majd ajánlotta a közönség figyelmébe. Rávilágított Bakos Ferenc, Bakos Tamara, Dávid Zsuzsanna, Kalocsai Enikő, Pénzes Géza és Telek Zoltán, az iskola képzőművészeti tanszakának egykori és jelenlegi művésztanárai alkotásainak a sajátosságaira. A tárlat megnyitóján zongorán közreműködött Chomát Dalibor és Szalay Demeter Mózes.

A est hangversennyel folytatódott, ahol Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója beszédében hangsúlyozta, hogy ezen a világnapon a zene nyelvén kapcsolódik össze sok-sok ember Balassagyarmaton és a világ más pontján is. – A művészeti iskolánk az elmúlt hat évtizedben folyamatosan bizonyította, hogy a növendékek nem csak kedvtelésből zenélnek, hanem igen magas színvonalon űzik és sorra szép eredményekkel térnek haza különböző versenyekről, legyen szó bármilyen művészeti ágról is – emelte ki Nagyné Barna Orsolya.

Testvériskolák is bemutatkoztak

A köszöntőt követően a hangversenyterem színpadán az iskola diákjai, művésztanárai, a dunavarsányi és az ipolybalogi testvériskolák művésztanárai és a Balassagyarmati Dalegylet hangversenyét hallhatta a közönség.

Az eseményen testvériskolai megállapodás is létrejött a balassagyarmati és az Ipolybalogi Művészeti Alapiskola között, amelyet Csabi István és Híves István, az ipolybalogi intézményvezető hitelesített. 

– A két iskola együttműködésének alapja az intézmények közötti partnerkapcsolat. A megállapodás lehetőséget teremt egymás kölcsönös megismerésére és a személyes kapcsolatok kibővítésére, a jó gyakorlatok megismertetésére, átadására, amely hozzájárul a két intézményben folyó oktató-nevelő művészeti munka minőségének az emeléséhez – hangsúlyozták a felek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában