Múzeumi kiállítás

2023.10.21. 14:18

Nyolc kiállított alkotását a salgótarjáni múzeumnak ajándékozta a neves művész

Lóránt János Demeter éveken át formálta, gazdagította a helyi képzőművészeti életet is. Munkásságát a Dornyay Béla Múzeum kiállítása tárja az érdeklődők elé.

Csongrády Béla

Lóránt János Demeter válaszolt Shah Gabriella igazgató kérdéseire

Forrás: Dornyay Béla Múzeum

Az 1938-ban Békésszentandráson született – többek között – Munkácsy- és Madách-díjas Érdemes-művész alapdiplomáját a Szegedi Tanárképző Főiskolán szerezte meg. Oktatói pályáját Kaposvárott kezdte, majd 1966-tól ’78-ig élt és alkotott a nógrádi megyeszékhelyen. Egyike volt annak a – Czinke Ferenc, Iványi Ödön, Mustó János és mások fémjelezte – generációnak, amelynek nagy szerepe volt abban, hogy akkoriban országosan is elismert képzőművészeti élet bontakozott itt ki. Ennek egyik megnyilvánulása, a tavaszi tárlatok gyakorlata ma is élő hagyomány.

Sokan voltak kíváncsiak a művész munkásságára
Forrás: Dornyay Béla Múzeum

Az idén 85 éves, manapság Békésszentandráson élő művésznek a nyáron Békéscsabán volt kiállítása. Az ottani tárlatot Gyarmati Gabriella művészettörténész rendezte és nyitotta meg. Mondandójának lényege a pénteken a Dornyay Béla Múzeumban Lóránt János Demeter életműve vázlatpontokban címmel megnyílt kiállítás bevezető tablóján is olvasható. Ebben a szakember azt fejtegeti, hogy Lóránt János Demeter művészetére a jól elkülönülő élethelyzetek és a változó helyszínek mindig termékenyítőleg hatottak s a finom átmenetek új, de azonos kvalitásszintű korszakokat eredményeztek. Ezek mindegyike leginkább Éljen az élet! gondolatban foglalható össze, érhető tetten. 

Dr. Barabásné Morvai Tímes és Szabó Istvánné műsora nyitotta meg a kiállítást
Forrás: Dornyay Béla Múzeum

Részletesen beszélt munkásságáról

A salgótarjáni kiállításon is látható – köztük az annak idején itt született – művek jellemzőiről maga a művész is részletesen beszélt dr. Shah Gabriella intézményigazgató kérdéseire válaszolva. Tapsot váltott ki az a bejelentés, hogy a művész nyolc alkotását a tárlat január 31-i bezárása után itt hagyja, minthogy a múzeumnak ajándékozta. A megnyitó ünnepélyességét a Váczi Gyula Művészeti Iskola két művésztanárának közreműködése is emelte: dr. Barabásné Morvai Tímea oboán játszotta el Eugéne Bozza modernkori francia zeneszerző egy művét. Zongorán közreműködött Szabó Istvánné.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában